Ima li išta smiješno u ekološkim katastrofama?

Naftne mrlje, topljenje nuklearnih reaktora, toksični otpad i trovanje kemikalijama, samo su neke od vijesti koje svakodnevno ispunjavaju medijski prostor.

12.4.2011.
16:53
VOYO logo

HeHe , umjetnički tim kojeg čine Helen Evans i Heiko Hansen, u medijima rijetko dobivaju velike naslove, no danas kada se društvo gotovo svakodnevno susreće s nekom ekološkom katastrofom, postaju sve relevantniji.

Njihov rad obuhvaća teme od dizajna transporta do praćenja zagađenja, a upravo su oni na Festivalu znanosti u Cambridgeu pod nazivom Is there a horizon in the deep water izradili kopiju naftne platforme Deepwater Horizon u umanjenom mjerilu te ponovili katastrofu koja se prošle godine odvijala u Meksičkom zaljevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maketa kao iz svijeta lego kockica, zelena svjetla, plamen plina pa čak i mali remorker, bili su dio umjetničke instalacije. Uz ljudsku intervenciju aktiviran je požar na platformi koja je uz buku, dim, polagano gašenje svjetla, zvukove alarma te poziv na napuštanje broda, ubrzo eksplodirala. U odnosu na holivudske prikaze katastrofa ova se možda doima smiješno, ali ne i naivno.

Iz perspektive Japanaca koji još uvijek proživljavaju strahove od nevidljive opasnosti iz nuklearne elektrane Fukushima, radioaktivnog oblaka, još jedan rad umjetničkog tima HeHe dobio je na aktualnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja za Nuage Vert nastala je 2003. dok su umjetnici živjeli u neposrednoj blizini jedne pariške spalionice otpada i svakodnevno gledali dim koji ispušta. Prvi takav rad realiziran je 2008., a on i svi ostali radovi nastali iz tada rođene ideje, polaze od teze da javni oblici mogu utjeloviti ekološke projekte, materijalizirajući probleme okoliša tako da postanu dio svakodnevnog života. U ovom slučaju radi se o dimu termoelektrana kojeg su umjetnici laserskom intervencijom obojili u zeleno, piše Pogledaj.to.

Prehodni članci:

arti-201103150146006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona