I islamska zajednica uvrijeđena: Djevicu Mariju poštujemo koliko i kršćani!

'Kada su u pitanju kršćanstvo i islam, posebno mjesto zauzima Merjem ili djevica Marija, majka Isa a.s.

18.1.2013.
14:01
VOYO logo

Naime, u reagiranju koje potpisuje muftija dr. Aziz ef. Hasanović navodi se da plakat Studia Cuculić za predstavu Fine mrtve djevojke redatelja Dalibora Matanića, vrijeđa i muslimansku vjersku zajednicu.

Vrijeđa ih, navode, u svom "kršćanskom izdanju", koji prikazuje dvije Djevice Marije, ali i u varijanti koja ovih dana se obilato dijeli na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još više zabrinjava istaknuta želja da se muslimani, ukoliko to nisu shvatili s prvog plakata, uvrijede posebno izrađujući plakat u kojima je Merjem/djevica Marija prikazana u burkama", piše muftija. Ostaje nejasno smatraju li u Mešihatu ovaj drugi plakat dijelom službenog marketinga predstave ili djelom Facebook grupe Podrška plakatu "Fine mrtve djevojke" Studija Cuculić.

Radi se, naime, o dvije "Merjem" prikazane u burkama, također u zagrljaju. Vrijeđanje, poučava Hasanović, nije umjetnost, ni sloboda niti ičije pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Originalni plakat je, podsjetimo, povučen, nakon snažnih pritisaka. To je nanijelo štetu i samoj Gavelli, jer je zbog povlačenja umjetnosti pred vjerskim vlastima jedan od najpriznatijih redatelja Balkana, Oliver Frljić, odlučio povući svoju predstavu s repertoara tog teatra.

Kako su neki mediji objavili plakat na kojem su dvije djevojke u burkama, iz kazališta Gavella poručuju da tzv. alternativni plakat – ne postoji. Plakat koji se pojavio na društvenim mrežama nije djelo dizajnera kazališta Gavella Vanje Cuculića niti ga je Gavella naručila. (Agencija VLM)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo