Francuski režiser Fabrice Genestal na JFF-u

Na četvrtom Festivalu židovskog filma bit će prikazan francuski film Skrivena djeca na čijoj će projekciji biti prisutan i poseban gost, režiser Fabrice Genestal.

28.5.2010.
13:34
VOYO logo

Projekcija filma zakazana je za 21 sat, a njoj će prisustvovati i redatelj Fabrice Genestal koji će nakon filma odgovarati na pitanja gledatelja.

arti-201005260573006 Robert i Gérald Finaly, dva mala židovska dječaka, skrivaju se od nacista u francuskom katoličkom sirotištu za vrijeme II. svjetskog rata. Roditelji su im bili deportirani i umrli su u koncentracijskom logoru. Njihova teta koja živi u Izraelu raspituje se za siročiće. Ali Crkva ih odbija vratiti, jer ih je u međuvremenu pokrstila, preobratila i odgojila u katoličkoj vjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time započinje polemičko suđenje koje se pretvara u nacionalnu aferu tijekom pet godina…

Osim ove odlične filmske poslastice, JFF predstavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:00 Ključ iz Španjolske (dokumentarni film, BiH/SAD) Prema legendi, nakon što su Židovi 1492.g. izgnani iz Španjolske, sa sobom su ponijeli ključeve svojih domova i sinagoga, u nadi da će se jednog dana vratiti. Nisu se nikada vratili, ali španjolsko kulturno nasljeđe ostavilo je snažan utjecaj na njihove živote i umjetnost. U ovoj priči o preživljavanju i ustrajnosti, priznata sefardska folk-pjevačica, Flory Jagoda, pripovijeda priču svog života, života svih nas.

13:00 Braća Warner (dokumentarni film, SAD) arti-201005180451006 Braća Warner “THE BROTHERS WARNER” intiman je portret o četiri pionira filma koji su osnovali i više od 50 godina vodili Warner Bros. Film je napisala, snimila i ispripovijedala Cass Warner Sperling, unuka Harryja Warnersa. Njihova epska priča uključuje nikad viđene fotografije i snimke, a odvija se kroz viđenja članova obitelji i osoba koje su ih poznavale i iskusile zlatno doba Hollywooda. Ovo je povjerljiva priča o nepoznatom, ali ključnom liku za Warner Bros., studijskoj legendi Harryju Warneru, o iskrenom Abeu, vizionaru Samu i hirovitom Jacku—originalnim hollywoodskim nezavisnim filmašima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:00 Zaboravljene u Estoniji (dokumentarni film, Češka) 5. rujna 1942., tisuće čeških Židova prevezeni su u Estoniju. Nekoliko desetaka žena odvojene su na stranu dok se njihove obitelji ukrcavaju u plave autobuse. Djevojke će pomagati pri ukrcaju prtljage na kamione. Stigavši u logor Jägala, ostale su zapanjene. Nakon iscrpnih tjelesnih pretraga, zapovjednik im govori kako su njihove obitelji poslane u bolje opremljene logore koji imaju grijanje. Zapanjene djevojke uskoro stvaraju iznimno blisku skupinu koja će djelovati na temelju uzajamnih pomaganja…

19:00 Sarajka (dokumentarni film, Izrael) Sara Pizatnich, protagonistica filma, s kćeri Stellom putuje natrag u svoj rodni grad, Sarajevo. Zineba Hardaga, Sarina majka, bila je prva Muslimanka koja je primila odličje Pravednika među narodima. Zinebina obitelj skrivala je židovsku obitelj Kabilio tijekom Drugog svjetskog rata i tako ih spasila od sigurne smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:00 Tunel (kratki film, Izrael) Dva neprijatelja zajedno su zarobljena duboko u tunelu za krijumčarenje oružja ispod granice Izraela i Gaze.

22:20 Simon Konianski (igrani film, Francuska/Belgija/Kanada) Simon Konianski, 35, vratio se privremeno živjeti kod oca. Jedan drugome čine život nepodnošljivim. Kako bi još začinili situaciju, stric Maurice i teta Mala, Ernestovi brat i sestra, petljaju se u sve i pokušavaju naći „lijepu, malu židovsku djevojku“ kojom bi se Simon oženio. Kada Ernest premine, Simon ispunjava očevu posljednju želju: da ga pokopa u selu gdje se rodio, daleko u Ukrajini. Tako se Simon nađe u filmu ceste punom događanja i to u društvu svojih paranoidnih strica i tete, koji mu neprekidno kvocaju o nežidovskom plesaču, njegovom 6-godišnjem sinu, lešu njegovog oca i njegovom duhu i o zecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005270499006 arti-201005250913006 arti-201005230318006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo