FOTO: / Kako crkve učiniti posjećenim mjestima

Trend propadanja crkvene arhitekture prisutan je širom svijeta. Razlog je vrlo jednostavan - broj vjernika drastično se smanjuje.

19.1.2011.
10:57
VOYO logo

Kanadski poduzetnik Peter Gatien još je davne 1983. otvorio kultni diskoklub Limelight u središtu New Yorka, smjestivši ga u dekonsekratiranu crkvu. Par godina poslije Gatien je Limelight preselio i u London, ovaj put u bivšu prezbiterijansku crkvu iz 1754. godine.

Njujorški Limelight je danas zatvoren, a od prošle godine crkva je prenamijenjena u tržnicu s dizajnerskim trgovinama. Od tada, ideja renoviranja i prenamjene crkva koje su nekada bile svetišta uzela je maha diljem svijeta, a napuštene crkve postaju najtraženije nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog tome leži u nesrazmjernom odnosu broja vjernika koji svake godine opada, pa velik broj crkva postaje napušten. Propadanje građevine izazvano vremenskim nepogodama, kao i nedovoljna umjetnička vrijednost crkve mogu biti razlozi njezina napuštanja i profaniranja. Samo u Velikoj Britaniji postoji više od 47 tisuća crkva, a samo 10 posto britanskog stanovništva odlazi u nju. Svake godine tridesetak crkva proglašava se viškom.

U sjevernim, mahom protestantskim europskim zemljama praksa prenamjene crkve je uobičajena, što svakako govori o razvojnom stupnju društva, koje jasno razlikuje označeno od označitelja, ali i vrlo pragmatično pristupa problemu visokih stanarina i cijena kvadrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Crkva je dužna u takvim situacijama obaviti čin dekonsekracije, odnosno odsvećivanja, u skladu s kanonskim pravom, čime crkva i službeno prestaje biti mjesto svetišta, posve pogodna za profani sadržaj. Odličnu konverziju crkve u privatnu kuću odradio je i nizozemski ured Zecc Architects, s minimalnim modifikacijama prostora u vidu nivoa, ali zadržavši originalne podove, lukove i staklene prozore. Ali i veličanstvenu pojavnost same zgrade.

Trend (ili potreba) nije zahvatio samo protestantske zemlje, nego su i dominantno katoličke zemlje poput Italije i Španjolske uvidjele sve prednosti „svetog doma“. Primjerice, milanski klub i restoran Il Gattopardo Cafe, dekonsekratirana je crkva građena početkom 20. stoljeća u neobaroknom stilu i jedno od najekskluzivnijih mjesta za izlaske i privatne zabave, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201012010572006 arti-201012070370006 arti-201012130251006 arti-201010280103006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo