Festival kojim predsjedate vi, čitatelji net.hr-a

Ovogodišnji Pričigin, splitski festival pričanja priča, održat će se od 24. do 27. ožujka. Tih će dana u gradu pod Marjanom priče o svemu i svačemu pričati razne poznate 'face'.

8.2.2010.
13:00
VOYO logo

Što vas točno očekuje na četvrtom Pričiginu, kazao nam je jedan od organizatora, Renato Baretić

Što je, u stvari, Pričigin? Pričigin je splitski festival pričanja priča, utemeljen prema ideji (i zahvaljujući upornosti) prof. dr. Petra Filipića s ovdašnjeg Ekonomskog fakulteta. Traje tri dana, od jutra do kasne večeri, na nekoliko lokacija u gradu, a iz godine u godinu okuplja sve više publike željne dobrih priča. Pričaju poznati i nepoznati, djeca i starci, pisci i ostali. Ključno je pravilo: nema čitanja, samo pričanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je četvrti po redu Pričigin? Hoće li se i, ako da, po čemu ovogodišnji razlikovati od prijašnjih? Razlikovat će se samo po finesama – temama za pričanje i nekim novim sudionicima. Osnovni kostur festivala ostaje isti kakav je bio i prethodne tri godine: kroz dan se održavaju programi za školarce i srednjoškolce te radionice pričanja priča, a navečer, svake večeri, odvijat će se programi za nas malo starije – jedan, "ozbiljniji" u Kazalištu lutaka, s početkom u 20 sati i drugi, ležernije naravi, u 22 sata, u kavani hotela Bellevue.

Kroz cijele dane održavat će se i naša tradicionalna burza pročitanih knjiga pod nazivom "Knjige na kile, knjige na metre": koliko donesete, toliko smijete i odnijeti. Imat ćemo i promocije barem dviju novih knjiga. Tu je i dalje "Pričiginov" natječaj za najbolju kratku priču, dosad nam ih je stiglo gotovo stotinu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja su poznata imena do sada potvrđena? Dosad su se s 99,99-postotnom sigurnošću odazvali Miljenko Jergović, Julijana Matanović, Borivoj Radaković, Zoran Ferić, Damir Karakaš, Boris Dežulović, Predrag Raos, Miroslav Radman, Kruno Lokotar, potom prijatelji i sjajni pisci iz regije: Slavoljub Stanković (Srbija), Željko Milović (Crna Gora), Venko Andonovski (Makedonija)... Doći će nam i Richard Berry, profesionalni story-teller iz Walesa, čovjek koji za život zarađuje pričajući priče, a nije ni stand-up komičar ni guslar.

arti-201002010363006 Tu je i cijeli niz drugih ljudi, i poznatih i nepoznatih, čiji dolazak u ovom trenutku još ne mogu u cijelosti potvrditi, da se ne bi osjetili ucijenjenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kojim će se temama pričati priče na ovogodišnjem izdanju Pričigina? Izdvojit ću samo neke od najatraktivnijih među ovim "večernjim" temama, jer zbilja ima previše toga. Recimo, imat ćemo program pod nazivom "Majke mi!", gdje će pisci pričati laži, svaki najmanje pet minuta. Političarima je ulaz zabranjen, pravo nastupa imaju samo amateri. Taj će program moderirati Boris Dežulović. Tonka Alujević vodit će program nazvan "Fenomenopauza", s pričama o tome što se događa kad prođe kriza srednjih godina, a Patriciju Vodopiju dopalo je da moderira program "Priča koju nikad neću napisati", u kojem će sudjelovati eminentni hrvatski pisci srednje generacije.

Program "Lijepa vaša", namijenjen pričama naših prijatelja i kolega iz svih republika bivše države, moderirat će Kruno Lokotar. Kultni splitski radijski voditelj Damir Duplančić vodit će završni program "Pričigin narodu!", gdje će se pričati kratke priče o sreći, a pravo sudjelovanja ima svatko tko se zatekne u kavani Bellevue... Ima toga još, navratite, a prije toga posjetite www.pricigin.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kojim će se lokacijama održati Pričigin? Lokacije su standardne – Gradska knjižnica Marka Marulića, Gradsko kazalište lutaka i kavana hotela Bellevue. A i burza rabljenih knjiga vjerojatno će ostati na istom mjestu, ispred kavane Semafor. Ulaz je, naravno, najslobodniji.

Tko će predsjedati žirijem za najbolju javnu priču u 2009. godini? Predsjedat će posjetitelji portala net.hr, koji će svojim glasovima u našoj zajedničkoj anketi suvereno odlučivati kome će pripasti prva "PričeST", nagrada za najbolju (najluđu, najimpresivniju, najuvjerljiviju...) priču ispričanu hrvatskoj javnosti tijekom 2009. godine. Za najviše deset dana ponudit ćemo im deset finalista, a prijedloge i dalje primamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle ste godine u večeri pričanja priča s poduzetnicima ugostili Željka Keruma, što je diglo dosta prašine u javnosti, spremate li i ove godine neko takvo iznenađenje? Nismo lani na tu večer pozvali samo Keruma, nego i Srđana Mladinića, vlasnika i direktora tvrtke SMS, nevjerojatno uglađenog, decentnog i samozatajnog gospodina. Za tu večer, nazvanu "Di san falija?", on se, iskreno govoreći, jedini među sudionicima doista pripremio i ispričao pravu priču, dok je Željko Kerum izvodio nešto krajnje neukusno i nepristojno, nešto što smo tek dva mjeseca kasnije prepoznali kao predkandidacijsko testiranje pulsa biračkog tijela.

I evo ih danas – Mladinić u Remetincu, a Kerum u gradonačelničkom stolcu... Ukratko: ne, ove godine neće biti ničega sličnog. Dosta nam je takvih iznenađenja. Ako je i od Pričigina – previše je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo