ETNOFILm festival nagradio najbolje

11.4.2010.
16:47
VOYO logo

U subotu, u 22:10 proglašeni su najbolji filmovi ovogodišnjeg ETNOFILm festivala, koji se održao od 8. do 11. travnja u Multimedijalnom Centru u Rovinju, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre

Od 18 filmova koji su se natjecali u 4 kategorije; u kategoriji najboljeg filma čiji je autor etnolog/antropolog pobijedio je talijanski film „She River“ čiju režiju potpisuje Rosella Schialli, dok je u kategoriji najboljeg studentskog filma nagradu odnio nepalski film „Chhau“, režisera Ramesh Khadke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žiri, u čijoj su selekciji urednik Odsjeka za pučku i predajnu kulturu HRT-a mr.sc. Aleksej Gotthardi Pavlovsky, docentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dr.sc. Tanja Bukovčan te dr.sc. Sanja Puljar D'alessio, profesorica vizualne antropologije na Odsjeku za kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, je priložio i obrazloženja za svaki nagrađeni film kao i činjenicu da u dvije kategorije nagrada nije dodijeljena.

Naime, izostale su nagrade za najbolji film televizijske produkcije, s obzirom da oba filma te kategorije ostaju unutar marginalnih deskripcija tematike te nagrada za najbolji film čiji autor nije etnolog/antropolog, s obzirom da je prema mišljenju žirija upravo taj aspekt, iako nadasve zanimljiv, ostao nedovoljno naglašen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, smatrajući da međunarodni festival ovog karaktera u svojoj srži treba poticati dvije spomenute kategorije njihovo je prisutstvo značajno kako za same autore, tako i za publiku.

Nagrađeni film „She River“, po mišljenju stručnog žirija, istaknuo se iznimnom fokusiranošću i jasnoćom etnološkog aspekta: besprijekorna fotografija i montaža naizgled nepovezanih priča, učinile su ovaj film, s etnološkog stajališta jedinstvenim radom, ugodne priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako studentski film, „Chhau“ se istaknuo antropološkom konzistentnošću s čvrstim teorijskim temeljima; vješto spajajući ideju života u 21. stoljeću i tradicionalna uvjerenja koja i samom autoro odišu kao „čudna“. Ipak, film nameće zaključak da je tradicija, usprkos vremenu, izborima i nametnutim obrascima ponašanja i dalje cjelovit i prisutan segment svakodnevice.

Posebno su spomenuti talijanski film „Cheyenne, trideset godina“, u režiji Michele Trentinija koji izvrsno na dokumentarističkoj razini progovara o satisfakciji u životu stvorenom vlastitim odlukama i izborom. Međutim, iako jest zanimljiv kao dokumentaran film, nedostaje etnografskih komponenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Cheyenne, posebno je istaknuti film ''U tišinu i nazad'', izgon demona padavice srpskog režiserskog dvojca Dalibora Pešića i Bratislava Kostića, koji prateći zanimljivu priču o liječenju epilepsije, predstavlja granični slučaj dokumentacije i filma.

Nagrađenim autorima uručena je skulptura Nedima Brakovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelji, posljednjeg dana festivala, u Hotelu Eden, polaznici radionice filmske montaže, studenti iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, pod voditeljstvom afirmiranog umjetnika Ivana Dobrana predstavit će svoje finalne radove.

ETNOFILm festival time završava svoje drugo izdanje, međutim već sljedećeg vikenda, u zagrebačkom Dokukinu Croatia, svi znatiželjnici moći će pogledati najbolje filmove ovogodišnjeg festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo