Dvije izložbe koje biste svakako trebali vidjeti

U Galeriji Klovićevi dvori do kraja siječnja, odnosno veljače 2012. godine traju dvije iznimno važne izložbe, koje bi svaki ljubitelj slikarstva trebao pogledati.

12.12.2011.
13:33
VOYO logo

Riječ je o izložbama Tizian, Tintoretto, Veronese – veliki majstori renesanse, čiji postav posjetitelji mogu razgledati do 22. siječnja 2012. godine, te o nedavno otvorenoj retrospektivi našeg velikog slikara Mate Celestina Medovića.

Retrospektiva Medovića nakon 20 godina

Posljednje retrospektive Medovićevih djela održane su davne 1958. u Umjetničkom paviljonu, a potom 1990. u Muzeju za umjetnost i obrt, a sada se u Galeriji Klovićevi dvori može vidjeti najcjelovitije predstavljanje slikarova umjetničkog djelovanja, kroz sve tematske slojeve, od najranijih radova još za vrijeme formiranja u Italiji i Njemačkoj, pa sve do posljednjih djela nastalih u osami, na rodnome Pelješcu. Osim umjetničkih djela, izložba sadrži i arhivsku dokumentaciju, dosad neizlaganu i dragocjenu, jer je većina spaljena u ratnim vihorom opustošenom pelješkom kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruna izložbe su Medovićeva monumentalna djela, što ih je radio prema narudžbi tadašnjeg ministra bogoštovlja i nastave Izidora Kršnjavoga za Zlatnu dvoranu Palače odjela za bogoštovlje i nastavu u Opatičkoj ulici 10 u Zagrebu. Riječ je o četiri Medovićeve slike s temama ključnih epizoda hrvatske prošlosti, koje tog slikara svrstavaju uz bok europskim velemajstorima slikarskoga historicizma i secesije. Izložena je i višestruko nagrađivana historijska kompozicija Bakanal, kao i slika Srijemski mučenici dopremljena iz Muzeja lijepih umjetnosti u Budimpešti. Ova se slika donedavno smatrala izgubljenom, a jedan je od najljepših primjera hrvatskoga slikarstva 19. stoljeća.

Autor izložbe je Igor Zidić, a kustosica Petra Senjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majstori renesanse iz domaćeg fundusa

Također, do 22. siječnja 2012. godine u Klovićevim dvorima valja pogledati i izložbu Tizian, Tintoretto, Veronese – veliki majstori renesanse, koja po prvi put hrvatskoj javnosti na jednome mjestu predstavlja antologijska djela velikih majstora renesanse.

Riječ je o slikama na platnu i drvu nastalim između 1450. i 1590. godine, a među njima je skupina remek-djela koja su izradili najznačajniji talijanski slikari 15. i 16. stoljeća. Ta se remek-djela, kao i ostale slike nalaze u Hrvatskoj, raspršena po raznim crkvenim i samostanskim riznicama te muzejima, a tijekom renesanse naručivali su ih ugledni predstavnici crkvenih zajednica, plemići, pomorski trgovci i humanistički obrazovani pojedinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija Klovićevi dvori tako je priredila međunarodnu izložbu iz domaćih fundusa, otkrivajući hrvatskoj javnosti umjetničko blago za kojim inače traga po inozemnim muzejima. Autor izložbe je akademik dr. sc. Radoslav Tomić, a kustosica izložbe je Marina Viculin, muzejska savjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo