Dvadesetak 'kontroverznih' dokumentaraca na ZagrebDoxu

Najpopularniji programi ZagrebDoxa i ove godine donose niz filmova koji se bave kontroverznim temama i fenomenima suvremenog društva.

12.2.2013.
13:46
VOYO logo

Deveto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 24. veljače do 3. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Program Kontroverzni dox pak uključuje deset filmova koji progovaraju o društvenim devijacijama, spornim ličnostima ili događajima koje najčešće svrstavamo na margine društva.

Tako u filmu Superjunaci predgrađa redatelj Christian Watt istražuje i prati suvremene kostimirane borce protiv zločina na ulicama Velike Britanije i istražuje njihove osobne motivacije. Lingvist Daniel Everett u filmu Gramatika sreće Australca Michaela O'Neilla predstavlja pak jedinstveni jezik naroda Piraha u Amazoni čiji bi neobičan oblik komunikacije mogao srušiti najsnažniju teoriju lingvistike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višestruko nagrađivani nizozemski film Matijini zakoni Marca Schmidta prati Matiju, autorova prijatelja iz djetinjstva koji boluje od autizma i očajnički pokušava stvoriti red u kaosu koji ga okružuje, dolazeći u konstantne sukobe s izvanjskim svijetom. Njemački autor Schmidt Jakob u filmu Radije bih da sam ubojica donosi priču još jednog pojedinca s margine: čovjeka koji je zbog seksualnog prijestupa proveo deset godina u psihijatrijskoj bolnici, a sada bezuspješno traži put reintegracije u društvo.

Bielutin – u vrtu vremena Francuza Clementa Cogitora putovanje je u svakodnevicu ostarjelog moskovskog bračnog para koju krase stotine slika Michelangela, Leonarda da Vincija, Velazqueza, Rubensa... Dva se dokumentarca iz različite perspektive bave Europskom Unijom: Hrvatska plutokracija u režiji američkog autora Stevena Ellisa prati uspon hrvatske kleptokracijske klase i razotkriva nagrizajuće odnose koji su iskvarili politiku, propise i sudstvo, a Briselski posao redateljskog dvojca Friedricha Mosera i Matthieua Lietaerta vodi nas na putovanje hodnicima moći najveće svjetske ekonomije, razotkrivajući tajne mreže koje upravljaju životima 500 milijuna Europljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središtu filma Čuvari Izraelca Drora Moreha nalaze se šestorica bivših čelnika izraelske tajne službe Shin Betam koji su po prvi put javno otkrili mnoge tajne i komentirali svoje akcije i odluke iz prošlosti. Film je trenutačno u utrci za Oscara, a prema mišljenju Američkog nacionalnog udruženja filmskih kritičara riječ je o najboljem dokumentarcu 2013. godine.

Najnoviji film nagrađivanog švedskog dokumentarista Bosse LindquistaDajte nam novac u razgovorima s Bonom, Bobom Geldofom, Billom Gatesom, Gordonom Brownom istražuje uspjehe i promašaje globalnih kampanja protiv siromaštva. Umjetnici su protagonisti i srpskog filma Pogled umjetnika na prošlost u režiji Dine Mustafića. Zoran Predin, Mira Furlan, Alma Prica, Nina Violić, Branko Cvejić, Branko Baletić i mnogi drugi evociraju uspomene iz doba bivše Jugoslavije i dijele svoje nade za budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu Stanje Stvari švedski režiser Folke Ryden filmom Cijena medalje propituje koliko krvi, znoja i suza vrhunski sportaši ulažu u potragu za uspjehom. Sličnom temom bavi se i Hrvat s američkom adresom Peter Radovich Jr., kreativni direktor sportskog programa na CBS-u i dobitnik više od dvadeset Emmya. U filmu Igra časti prikazuje dosad neviđeni svijet nogometa na američkoj vojnoj akademiji.

Djevojčica iz Afganistana, danski film redatelja Loisa Elsassa, dio je revolucionarnog intermedijskog projekta Why Poverty? koji se održavao u studenom 2012. godine, a poticao je ljude širom svijeta da se zapitaju o siromaštvu, dok američki film Park Avenue: Novac, moć i američki san redatelja Alexa Gibneya progovara o nejednakosti u Americi. Park Avenija broj 740 u New Yorku dom je većine američkih milijardera, ali s druge strane rijeke Harlem, u južnom Bronxu, nalazi se druga Park Avenija, najsiromašniji kongresni okrug u Sjedinjenim Državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film Tuđi svijet palestinskog autora Mahdija Fleifela na intiman i duhovit način portretira tri generacije prognanika u izbjegličkom kampu Ein el-Helweh u južnom Libanonu. Intiman prikaz Jemena u vrtlogu revolucije iz perspektive turističkog vodiča Kaisa, inteligentnog komentatora doba promjena u Jemenu, donosi film Nerado revolucionar britanskog dokumentarista Seana McAllistera. Revoluciju, ali onu medijsku, pokrenuli su i akteri američkog filma #whilewewatch redatelja Kevina Breslina. Taj je film nastao u suradnji s organizatorima pokreta Occupy Wall Street koji su svoje uzbudljive ideje prenosili pomoću društvenih mreža. Umjetničku revoluciju provode glavni akteri filma Sutra ruskog autora Andreja Grjazeva. Riječ je o najčudnijoj pojavi u ruskoj suvremenoj umjetnosti: umjetničkom kolektivu Vojna (rat).

Priče za laku noć iz Osovine zla danske scenaristice i autorice Vibeke Bryld govore o osovini zla definiranoj nakon 11. rujna, kada je u siječnju 2002. George Bush održao govor u kojem je naveo države koje smatra domovinama terorizma. To su Irak, Iran i Sjeverna Koreja. Film Deklaracija o međuzavisnosti autorice Tiffany Shlain prikazuje globalno čitanje američke Deklaracije o nezavisnosti. Četverominutna viralna montaža rezultat je poziva oglašenog na internetu za sudjelovanje u kratkom filmu o međuzavisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film nizozemskog autora Martijna Kiefta U pozadini: Moć rejting agencija donosi priču o rejting agencijama, njihovu utjecaju na financijsko tržište i njihovoj ulozi na svjetskoj pozornici. Jedno uz drugo američkog autora Chrisa Kenneallya prikazuje Keanua Reevesa koji proučava razvoj filma i utjecaj digitalnog snimanja u iscrpnim razgovorima s holivudskim majstorima kao što su James Cameron, David Fincher, David Lynch, Martin Scorsese, Steven Soderberg, Lars von Trier i mnogi drugi.

Timothy Greenfield-Sanders snimio je film u stilu intimnog portreta. O licu: Supermodeli nekad i sad ponovno okuplja legendarne manekenke, neka od najslavnijih lica 20. stoljeća - Marisu Berenson, Christie Brinkley, Jerry Hall, Beverly Johnson, Paulinu Porizkova, Isabellu Rossellini – i bilježi njihova razmišljanja o životu, karijeri i kompliciranim odnosima prema svom fizičkom izgledu i industriji ljepote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo