Dva kandidata za Oscara na programu ZagrebDoxa

Na dodjeli nagrada američke Akademije za prestižne kipiće u kategoriji dokumentarnog filma natjecat će se i dva naslova iz programa 7. ZagrebDoxa.

21.2.2011.
14:43
VOYO logo

Riječ je o filmu Deponij redateljice Lucy Walker i Sunce izlaziJennifer Redfearn koji će se prikazati na ovogodišnjem ZagrebDoxu, od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu.

Višestruko nagrađivani Deponij redateljice Lucy Walker smješten je u predgrađe Rio de Janeira, na najveće svjetsko odlagalište otpada Jardim Gramacho. Tamo pratimo brazilskog umjetnika s njujorškom adresom Vika Muniza dok ovaj stvara fotografske portrete eklektične skupine ‘catadores‘, umjetnički nadarenih sakupljača kojima je Jardim Gramacho radno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redateljicu Lucy Walker i Vica Muniza spojila je zajednička strast prema otpadu, a ozbiljnost opsesije redateljica je potvrdila na njujorškoj premijeri filma zablistavši u svečanoj haljini načinjenoj od vreće za smeće. I dio prihoda nastao od Munizovog umjetničkog projekta bio je recikliran – oko 50 000 dolara koje su prikupili od prodaje fotografija, Walker i Muniz darovali su protagonistima ‘Deponija‘.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi film u utrci za Oscara, i to u kategoriji kratkog dokumentarca jest 39-minutni Sunce izlazi redateljice Jennifer Redfearn. Riječ je o izuzetnom ekološkom dokumentarcu koji bilježi događaje vezane uz prve ‘klimatske izbjeglice’, stanovnike atola Carteret na sjeveroistočnoj obali Papue (Nova Gvineja) koji su zbog globalnog podizanja razine mora morali napustiti svoje domove.

Ekološki problem zbog kojeg oko je oko 3000 otočana bilo prisiljeno napustiti svoj životni prostor polako privlači pažnju svjetske javnosti zahvaljujući ovom dokumentarcu koji će biti prikazan u programu ‘Stanje stvari’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201101280493006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo