Danas bi Anne Frank proslavila 83. rođendan

Autorica najpoznatijeg dnevnika na svijetu, Anne Frank, danas bi napunila 83 godine, da je kojim slučajem preživjela koncentracijski logor Bergen-Belsen u kojem je umrla u dobi od samo 16 godina.

12.6.2012.
9:59
VOYO logo

Annelies Anne Frank, djevojčica uz čije su intimne ispovijesti i svjedočanstva o nacističkoj okupaciji u Drugom svjetskom ratu odrastale i odrastaju generacije, rođena je 12. lipnja 1929. u Frankfurtu na Maini. Anneina obitelj se 1933. preselila u Amsterdam, gdje je Anne provela većinu života i gdje ju je dočekala nacistička okupacija Nizozemske. Obitelj se od srpnja 1942. krila u poslovnoj zgradi u kojoj je prije rata radio Annein otac, a osoba koja im je pomagala donoseći namirnice u sklonište i koja je po svom dobročinstvu također postala slavna širom svijeta, bila je Miep Gies.

Ipak, obitelj Frank je 1944. godine otkrivena, a Anne i njena starija sestra Margot su odvedene u logor Bergen-Belsen, u kojem su obje umrle od tifusa u ožujku 1945. godine. Dnevnik najpoznatije žrtve holokausta, u kojem je opisivala dane skrivanja pod nacističkom okupacijom, nakon rata je pronašao Annein otac Otto, jedini preživjeli član obitelji Frank, i to zahvaljujući zaštitnici Miep koja je dnevnik čuvala, piše Radio Sarajevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dnevniku, koji je Anne oslovljavala s Kitty, skupljeni su Anneini zapisi od 12. lipnja 1942., kada je za rođendan dobila bilježnicu koju će koristiti za dnevničke zapise, pa do 1. kolovoza 1944. godine, tri dana prije odvođenja u logor. Pored Anneinih tinejdžerskih intimnih problema dnevnik prati i sve užase kroz koje su prolazili Židovi za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dnevnik je, zahvaljujući zalaganju Anneinog oca, prvi put objavljen 1947., a prvo englesko izdanje izašlo je 1952. godine. Od tada je preveden na više od sedamdeset jezika. Život i svjedočanstvo Anne Frank svoje su mjesto našli i u nizu filmskih naslova, između ostalih i u BBC-jevom dokumentarcu, kazališnim predstavama, baletu, stripu, a Kuća Anne Frank, muzej u koji je preuređena zgrada u kojoj se krila obitelj Frank, jedna je od najposjećenijih turističkih točaka u Amsterdamu od šezdesetih godina pa do danas. Popularnost Dnevnika ne jenjava ni danas, nova izdanja knjige izlaze svako malo u nekom drugom kraju svijeta, a Anneina priča čeka nove generacije voljne razumijevanja ljudske patnje u holokaustu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo