Cijeli Gotovčev stan je velika umjetnička instalacija

Ostavština Toma Gotovca, jednog od najvećih domaćih konceptualnih umjetnika, predmet je rasprave povjesničara umjetnosti i kolega umjetnika.

28.6.2010.
17:07
VOYO logo

'Kad se tamo pokaže sve što je Tom skrivao svih ovih godina u svom stanu u Krajiškoj ulici, bit će to zasigurno kulturni događaj godine', napisao Nenad Polimac, a s njim bi se složili mnogi.

Kako piše Jutarnji list, sličnu rečenicu je nedavno izgovorila i Vlasta Delimar, ali nitko zapravo ne zna što se točno nalazi u stanu od nekih šezdeset kvadrata u Krajiškoj ulici u koji je Gotovac uselio 1987. godine nakon majčine smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovcu taj stan nije služio samo kao atelje, nego i kao umjetnička galerija u koju su dolazili samo odabrani.

U tom stanu nalazi se većina njegovih radova, kao i radovi drugih umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201006250380006'Cijeli taj stan je velika umjetnička instalacija na kojoj je Gotovac radio cijeli svoj život. Ne bih taj rad ispraznio ili ga preselio negdje, kao što je učinjeno s Kožarićevim ateljeom, nego bih ga sačuvao kao jedinstvenu umjetničku cjelinu. Kao što su njegovi kolaži posveta Kurtu Schwittersu, tako je i cijeli taj stan posveta Schwittersu, Beuysu, ali i svim filmskim velikanima koje je obožavao. Sve je u tom stanu povezano i nedjeljivo', rekao je umjetnik Ivan Faktor, prenosi Jutarnji.

'U stanu Antonija G. Lauera nalaze se stvari neprocjenjive umjetničke vrijednosti, neka od njegovih najvažnijih umjetničkih djela. Najbolje bi bilo da ih sve otkupi Muzej suvremene umjetnosti, kao što je to napravio s ateljeom Ivana Kožarića' smatra Vlasta Delimar koja često navraćala u Gotovčev stan, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Muzej suvremene umjetnosti Snježana Pintarić, potvrdila je da su bili u pregovorima s Gotovcem. Ova ustanova za sad ima desetak njegovih radova u fundusu, od kojih se nekoliko nalazi u stalnom postavu. Među tim radovima je i kultni performans Prošnja pred crkvom ranjenog Isusa iz 1980. godine.

Za Gotovčevu je zbirku interes pokazao i kolekcionar mlađe generacije Marinko Sudac, piše Jutarnji. Iako se spekulirao da je Gotovac Sudcu ostavio svoju zbirku u zamjenu za financijsku pomoć za života, to su demantirali sam Sudac i Gotovčeva supruga Zora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasljednice zbirke su kćerka Sarah i supruga Zora, s kojom se Gotovac ponovno zbližio prije smrti, pa je odluka o sudbini radova na njima, piše Jutarnji.

Prethodni članak:

arti-201005170779006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo