Četvrtak na Festivalu židovskog filma!

Program u četvrtak započinje u 12 sati edukativnim programom u kinu Europa – Edukacijskim jutrom uz gostovanje počasnog predsjednika Festivala Branka Lustiga.

23.5.2013.
8:22
VOYO logo

Nakon filma, Branko Lustig održat će predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatog životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca. Ovaj program namijenjen je za učenike posljednja dva razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole.

Filmski program kreće u 15.45 sati u kinu Europa talijanskim dokumentarcem Vera koji progovara o sudbini Vere Martin, Zagrepčanke iz židovske obitelji koja je sa 16 godina pobjegla u Italiju. Program se nastavlja filmom “Kinderblock 66: Povratak u Buchenwald” čiji producent Steven Moskovic je festivalski gost i nakon završetka projekcije bit će dostupan za sve upite posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 19 sati u kinu Europa bit će prikazan igrani film Sonny Boy – riječ je o ekranizaciji proslavljenog romana Annejet van der Zijl, utemeljenog na istinitoj priči o zabranjenoj ljubavi između dvoje ljudi različitih rasa u vihoru Drugog svjetskog rata. Ulogu glavnog lika, naočitog mladog muškarca koji se zaljubljuje u bjelkinju, gotovo dvostruko stariju od sebe, odigrao je mladi glumac Sergio Hasselbaink, koji će se predstaviti publici nakon projekcije. u 21.30 sati slijedi film Kadiš za prijatelja, tragikomična priča o pomirenju i umijeću praštanja usred prastarog sukoba, koji je osvojio više od dvadeset nagrada na međunarodnim festivalima. S radnjom smještenom u Berlin pratimo mladog Palestinca Alija, odraslog u izbjegličkom kampu, koji se igrom slučaja zbližava sa svojim ruskim susjedom Alexanderom Zamskoym, Židovom, veteranom Drugog svjetskog rata.

Četvrtak u Art-kinu Grič donosi tri dokumentarna filma: u 16 sati izraelski film U središtu oluje, potom u 17.45 sati američki film Putovanje četvero umjetnika autorice Michele Noble. u potonjem filmu redateljica je okupila četvero glazbenika koji dolaze iz izraelske, muslimanske, bosanske, nizozemske, francuske, grčke, ruske i austrijske kulture kako bi podijelili svoju izuzetnu strast s ciljem stvaranja glazbe koja premašuje nesklad svakidašnjega svijeta. Program u Art-kinu Grič završava filmom “Nazovi me Židovom” austrijskog autora Michaela Pfeifenbergera koji će biti prikazan u 20.15 sati. Složen kao mozaik intervjua, film pokušava prikazati složene poveznice između prošlosti i sadašnjosti, između privatnog i javnog, kako bi se izvukle pouke iz povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 19 sati u galeriji Velvet održat će se književna večer sa Srđanom Sandićem u sklopu koje će biti predstavljene dvije knjige: Kore - foto-priča francuskog teoretičara Georgesa Didi-Hubermana o posjetu logoru Auschwitz-Birkenau u ljeto 2011. godine te Mengeleova lubanja - začeci forenzičke estetike autora Thomasa Keenana i Eyala Weizmana. Potonja knjiga prati događaj iz 1985. kada je grupa forenzičara otkrila tijelo Josefa Mengelea u Brazilu i time promijenila shvaćanje dokaza u diskursu o ljudskim pravima, premještajući fokus s osobnih svjedočenja na forenzičke dokaze. Spomenute knjige predstavit će filozof Petar Milat.

Antimasonski plakati

Za vrijeme trajanja festivala svi posjetitelji imaju priliku pogledati izložbu “Antimasonski plakati” koja donosi dvadeset nacističkih propagandnih plakata iz Srbije iz Drugog svjetskog rata u vlasništvu svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića. Izložba se nalazi na 1. katu kina Europa u dvorani Müller, a otvorena je svakog dana festivala od 12 do 23 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na festivalski program je slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo