Bosanci izneli dokaze da je „Neretva“ njihova

Bitka oko svojatanja filma ne jenjava

14.3.2013.
16:53
VOYO logo

Nakon što je reditelj Veljko Bulajić objavio da je jedan od najpoznatijih ratnih filmova "Bitka na Neretvi", hrvatski film, javnost i mediji iz BiH su se potrudili da nađu valjane dokaze koji demantuju ovakve navode.

Bulajić je izjavio da je jedini ugovor potpisao s "Jadran filmom" iz Hrvatske. Međutim, Dnevni avaz je došao u posed faksimilu ugovora koji je ovaj reditelj potpisao s "Bosna filmom", a u kojem jasno stoji da je ova kuća glavni producent ostvarenja oko kojeg se vodila bitka prethodnih dana. "Jadran film" je imao koproducentski udeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avaz je naveo nekoliko činjenica:

1. Ugovor ne laže

Originalni ugovor danas se čuva u Arhivu Bosne i Hercegovine, primerak u Kinoteci BiH, u kojem postoje klauzule koje svedoče da je "Bosna film", između ostalog, kreditnim sredstvima platio deo ekipe filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ovaj ugovor dokazuje ko je glavni producent filma. Ovo su validni pečati. Bulajić je uzeo pare, tri honorara, ne znam šta sad hoće? Kada je potpisivao ugovor, nije tražio nikakav postotak od prodaje pa mi nije jasan razlog njegove pobune - kaže direktorka Kinoteke BiH, Devleta Filipović.

2. Arhiv čuva istinu

Filipović je izabrana za člana ekspertne grupe istraživanja i utvrđivanja lista potraživanja filmskog materijala BiH u realizaciji Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ - Aneks D.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ugovor koji je Bulajić potpisao s "Bosna filmom" dokaz je da je "Bitka na Neretvi" bosanski film, a to je dokazano i sukcesijom koja reguliše prava na film. Taj dokument je vrlo važan i mora da se poštuje. Sve države ga moraju implementirati u dobroj veri, u duhu Povelje UN-a, i u skladu sa međunarodnim pravom i normama međunarodne arhivske struke - zaključuje Filipović i dodaje da ovakvi medijski ispadi pojedinaca nikome neće doneti dobro.

3. I Pikasov plakat čuva BiH

Filipović je ispričala i da niko nije dugo mario o ovom kulturnom nasleđu i da su čak prilikom restauracije zgrade majstori filmske role bacili u smeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sve je to video naš kinooperater Halid Bunić, koji je došao uplakan govoreći mi da uništavaju filmove. Otišli smo do zgrade i pronašli role koje smo kompletirali. Sve se izdešavalo 7. oktobra 2005. godine - ispričala je ona.

Koliko je film „Bitka na Neretvi" bio značajan u vreme kada se pojavio, pokazuje i podatak da je jedan od najvećih svetskih slikara svih vremena Pablo Pikaso ponudio plakatno rešenje. Međutim, plakat nije usvojen, ali je Pikaso poklonio svoje idejno rešenje koje se čuva u Kinoteci BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Originalna pozivnica za premijeru u Sarajevu

Svetska premijera filma održana je u sarajevskoj Skenderiji 29. novembra 1969. godine, na Dan Republike Jugoslavije. Danas se smatra jednim od remek-dela filmske industrije, a u Kinoteci se nalazi originalna pozivnica za ovaj događaj.

5. Bulajiću isplaćen honorar

35.997,64 novih dinara iznosio je honorar Veljka Bulajića za film "Bitka na Neretvi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona