Američki sastav Oregon 9. travnja u Lisinskom

U sklopu sezone Jazz.hr, u Maloj dvorani Lisinski u četvrtak, 9. travnja, nastupit će američki sastav Oregon čija se glazba zasniva na spoju jazza s klasičnom i tradicijskom glazbom.

3.4.2015.
10:35
VOYO logo

Pred zagrebačkom publikom nastupit će četvorica uglednih multiinstrumentalista - Ralph Towner, Paul McCandless, Glen Moore i Mark Walker koji već 45 godina sviraju kreativan i prepoznatljiv glazbeni amalgam jedinstvenog zvuka zasnovan na spoju jazza s europskom i indijskom klasičnom, ali i tradicijskom glazbom raznih naroda.

Sastav su 1971. utemeljila četvorica virtuoznih multiinstrumentalista, sjajnih improvizatora i skladatelja: gitarist, pijanist, klavijaturist, trubač i udaraljkaš Ralph Towner, saksofonist, oboist, klarinetist i svirač engleskog roga Paul McCandless, kontrabasist, violinist, pijanist i flautist Glen Moore i sitarist, tablist, udaraljkaš, klarinetist, violinist, gitarist, pijanist i marimbist Collin Walcott.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon smrti Collina Walcota 1984., stalnim članom sastava postao je bubnjar i udaraljkaš Mark Walker.

Tijekom karijere sastav Oregon ostvario je suradnje s uglednim glazbenicima i orkestrima, primjerice s bubnjarom Elvinom Jonesom i violinistom Zbigniewom Seifertom te s Moscow Tchaikowski Symphony Orchestrom. Svoje je stvaralaštvo dokumentirao na tridesetak albuma od kojih su neki bili nominirani za nagradu Grammy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona Jazz.hr nastavit će se koncertima afirmiranih glazbenika različitih pristupa jazzu. U nastavku sezone pijanist Steve Kuhn nastupit će 7. svibnja, a poznat je po suradnji s Johnom Coltraneom i drugim legendarnim jazzistima, ugled je stekao svirajući s vlastitim triom u kojem su se izmjenjivali slavni glazbenici, među ostalima Buster Williams i Billy Drummond s kojima je obnovio suradnju i s kojima će nastupiti u Lisinskom.

Transhistria Ensemble pjevačice Tamare Obrovac, dobitnice nagrade International HDS-a, najavljena za 28. svibnja, pružit će još jedno jazz putovanje Istrom i Mediteranom, uz zvukove zanimljivih istarskih dijalekata i nepredvidive međuigre glazbenika na pozornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo