KRIZNA ABECEDA

VLADIN PLAN C: Ako Mađarska zatvori granicu, Hrvatska će vraćati izbjeglice u Srbiju

Hrvatska Vlada ima i Plan C za izbjegličku krizu koji bi značio vraćanje izbjeglica u Srbiju ako Mađarska odluči zatvoriti granicu prema Hrvatskoj i ne prihvaćati više izbjeglice koji stižu iz Hrvatske. No, kako se neslužbeno saznaje, u Vladi drže da plan A i plan B zasad funkcioniraju.

Plan C je početkom tjedna pred novinarima spomenuo ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, no tada nije želio otkriti što bi taj plan podrazumijevao. Večernji list objavio je iz svojih neslužbenih izvora da bi aktiviranje tog plana značilo vraćanje izbjeglica u Srbiju.

Ovisi o Mađarima

Plan B, koji je na snazi, podrazumijeva organizirani prijevoz izbjeglica do granice s Mađarskom kako bi otamo nastavili put u zemlje zapadne i sjeverne Europe. Ondje ih preuzimaju Mađari i mahom organizirano prevoze do Austrije.

Inače, izbjeglice i dalje pristižu u velikom broju iz Srbije u Hrvatsku, uglavnom preko područja Tovarnika i Iloka.

POSTOJI I PLAN C: Spremni smo zatvoriti Bajakovo ako to bude potrebno!

Postoji li i plan D?

Da bi plan C uskoro mogao biti aktiviran upućuje i vijest da mađarska vojska od jutros postavlja ogradu i bodljikavu žicu kod graničnog prijelaza Gola u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Taj je prijelaz udaljen tek petnaestak kilometara od ilegalnog prijelaza Botovo gdje se dovozi većinu izbjeglica.

IZBJEGLICE PODIJELILE EUROPU: “Nećemo poštivati diktat većine”

Srpski Blic piše da je hrvatska policija još u noći na srijedu pokušala krišom prebaciti grupu migranata u Srbiju preko Šarengradske ade na Dunavu.  Navodno se radi o grupi žena i djece. Također, navode da hrvatska strana preuveličava broj ilegalnih migranata “kako bi dodatno povećali tenzije u odnosima sa Beogradom”.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr