'Vjerojatno nikada necemo doci do omjera 4 radnika na 1 umirovljenika'

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic opovrgnuo je za Media servis medijske napise o tome da je mirovinski sustav krahirao i da je broj umirovljenika premasio broj radnika.

“Odnos umirovljenika i radnika je izmedu 1,20 do 1,15 na jednog umirovljenika, ovisno o tome koliko je zaposleno radnika. S obzirom da je sada krenulo zaposljavanje taj omjer ce biti povoljniji, no daleko smo od onoga sto je bilo krajem osamdesetih, pocetkom devedesetih, kada je bilo 1:4. Vjerojatno nikada necemo doci do tog omjera”, rekao je Mrsic.

Komentirao je medijske napise kako je za krpanje rupa za isplatu mirovina lani isplaceno iz proracuna 16 milijardi kuna.

“Izdvajanja za mirovinski sustav su godinama ista, otprilike 10 posto BDP-a. Kada govorimo o financiranju onda se iz doprinosa uplati otprilike od 19, 20 milijardi, a iz drzavnog proracuna uplati se 16 ili 17 milijardi kuna”, kaze Mrsic.

Isplata mirovina nije upitna, uvjerava ministar. “Niti u jednom trenutku nisu bile upitne niti ce biti upitne isplate mirovina”, rekao je Mrsic.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr