VIDEO/FOTO: Drava se izlila kod Varaždina, poplavljene kuće

Vrhunac vodenog vala na Dravi stigao je iz Slovenije u Hrvatsku nešto nakon četiri sata u noći na utorak te je odmah uzrokovao velike probleme. Nabujala rijeka prelila se preko zaštitnog kanala na područje mjesta Virje Otok, gdje je pod vodom šezdesetak kuća. Na tom je području proglašena uzbuna.

Šezdesetak kuća u Virje Otoku je pod vodom. U pojedinim kućama je do metar vode, a u nekima 30-tek centimetara. Poplavljena su dvorišta, podrumi i gospodarske zgrade.

Prema zadnjim informacijama, u Otok Virju počeo je popuštati nasip. U akciji je interventna ekipa Hrvatskih voda koja pokušava sanirati štetu da se održi nasip jer bi se u slučaju njegovog raspada, poplava i proširila. Dosad je poplavljeno oko 60-ak kuća u Virje Otoku.

Više od 70 spasitelja pokušava obuzdati nadiranje vode prema kućama. Grade se zečji nasipi, a vatrogasci pomažu mještanima u spašavanju stoke, javlja portal eVaraždin.

Mjera obrane od poplava proglašena je i za općine Cestica, Petrijanc, Sračinac te za Grad Varaždin.

Vodeni val prijeti i mještanima općine Veliki i Mali Bukovec te Šemovcu, gdje su se počeli graditi zečji nasipi.

Varaždinski župan Predrag Štromar donio je rješenje o uspostavi izvanrednog stanja obrane od poplava na rijeci Dravi.

Proglašene su i posebne mjere za područja uz rijeku Plitvicu i Bednju.

Tisućljetna voda

Iz Centra za obranu od poplava kažu da će vodeni val do Varaždina stići poslije 10 sati i postoji opasnost od prelijevanja rijeke kod mjesta Pušćine. Također, postoji bojazan da se Drava izlije i kod naselja Šemovec.

Prema najnovijim podacima izmjeren je protok vodenog vala od čak 3.300 metara kubnih u sekundi. Stručnjaci Hrvatskih voda spomenuti protok nazvali su “tisućljetnom vodom”. Odnosno, razinom koju rijeka Drava dostiže jednom u tisuću godina.

Zagreb spreman za vodeni val

Zbog vodostaja Save kod Jesenica u utorak u četiri sata proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava. Aktiviranje odteretnog kanala Odra-Sava očekuje se između 10 i 12 sati.

Maksimalna vrijednost vodostaja Save u iznosu od oko 420 centimetra očekuje se u Zagrebu u utorak između 16 i 17 sati, uz mogućnost proglašenja izvanredne obrane od poplava, izvijestio je Glavni centar za obranu od poplava. Razina Save mogla bi se povećati 420 centimetra. U posljednja 24 sata razina se podigla za tri metra.

Podižu se zečji nasipi

I Velika Gorica sprema se za vrhunac vodenog vala. Vatrogasci su cijelu noć gradili zečji nasip od Zablatja do Bukevja. Napunjeno je 15.000 vreća s pijeskom i raspoređeno duž nasipa. Drugi dio vatrogasnih snaga velikogoričke Vatrogasne zajednice aktiviran je te u 12 sati počeo s drugim punjenjem vreća i podizanjem nasipa.

Vodostaj Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine raste, ali se ne očekuju veći problemi, posebno na Dunavu. Može se očekivati da će se pripremne mjere obrane od poplave za Dravu kod Osijeka proglasiti oko petka, kada bi vodostaj te rijeke mogao biti plus 240.

Na području Banovina Sisak nadvisuje se nasip kod Martinske Vesi i Željeznog Desnog. Na dijelu južnog nasipa retencije Lonjsko polje, koji je u izgradnji, poduzimaju se mjere zaštite dijela trase koji nije izveden. Također je izdan nalog za ispomoć vatrogasnim postrojbama na izradi zečjih nasipa.

Inače, vodeni val koji stiže iz Austrije i Slovenije i veći je nego što se predviđalo te ima vrijednost protoka vode od 3 tisuće kubnih metara u sekundi (umjesto 2000 kako se predviđalo).
HAK je izvijestio da je prekinut promet svim cestama koje prolaze odteretnim kanalom Sava-Odra u Zagrebu.

Zbog otvaranja odteretnog kanala Sava-Odra prekinut je promet županijskom cestom ŽC3292 u Pešćenici (općina Lekenik).

Zbog povećanog vodostaja rijeka, sav promet zatvorene su ceste:
– D208 Čakovec-Trnovec,
– ŽC5028 Podhum-Soboli,
– ŽC3120 Žirčica-Martinska Ves i
– ŽC2028 Otok Virje-Brezje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr