U tjestenini aluminij, u začinima salmonela

U listovima korijandra i bosiljku koji se uvozi s Tajlanda pronađena je salmonela, u suhom grožđu iz Uzbekistana zabilježen je okratoksin A, u kikirikiju iz Južne Afrike aflatoksin, a u tjestenini iz Kine aluminij. Listu opasne hrane objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Jeste li znali da crni ili zeleni čaj iz Kine može biti jako opasan? Ili svježe voće i povrće iz Egipta? Curry iz Indije?

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je, naime, sredinom ožujka listu opasne hrane i hrane za životinje neživotinjskog podrijetla koja predstavlja poznatu ili prijeteću opasnost, a koja podliježe povećanom broju službenih kontrola pri uvozu.

Uz popis opasne hrane zabilježeno je i koja je točno opasnost u pitanju. Tako uz listove korijandra i bosiljak koji se uvozi s Tajlanda stoji opasnost od salmonele, u suhom grožđu iz Uzbekistana zabilježen je okratoksin A, u kikirikiju iz Južne Afrike aflatoksin, a u tjestenini iz Kine aluminij.

Aflatoksini primjerice oštećuju jetru i druge organe, te uzrokuju rak jetre kod mnogih životinja. Aflatoksin B1 je najjači prirodni kancerogen za jetru, a toksična doza kod primata iznosi 0,05 mg po kg tjelesne mase dnevno. Studije provedene u Mozambiku, Sudanu, Obali Slonovače, Kini i Koreji, gdje je kontaminacija hrane aflatoksinima daleko češća i veća nego kod nas, pokazuju na visoku učestalost raka jetre u usporedbi sa Zapadnim zemljama.

Aluminij je mineral u tragovima koji može biti opasan, čak i fatalan ukoliko se uzima u većim količinama.

Čitav popis pročitajte OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr