U HŽ-u radnike poslali na test iz hrvatskog jezika

Hrvatske željeznice svojih su dvadesetak radnika poslale na testiranje iz hrvatskog jezika. Šokiralo je to sindikaliste koji smatraju kako poznavanje pisanja č i ć te ije i je nema nikakve veze s poslom koje ti radnici obavljaju. Strahuju da se iza testova krije kasnije moguće otpuštanje.

Zaposlenici Hrvatskih željeznica, njih 20 koji rade na odjelu informacija, moralo je polagati test u kojem su im postavljena pitanja vezana uz pisanje velikog i malog slova, pisanje riječi s ije/je, te č i ć. Nedopustiv i nepotreban test je, tvrde iz Sindikata željezničara, obavljen pod krinkom edukacije iz hrvatskog jezika.

“Možete misliti kako su se ljudi osjećali kada su im rekli da testiraju njihovo poznavanje hrvatskog jezika, pravopisa i gramatike. Pa nisu to lektori ili osobe ovlaštene za davanje službenih izjava, već osobe koje pronađu informaciju i proslijede je korisnicima”, upozorila je dopredsjednica sindikata Katarina Mindum dodajući kako su odgovarali i na pitanja iz psihologije. Utvrđivali su im čak emocionalnu kontrolu i kontrolu impulzivnosti te socijalnu prilagođenost. Nisu ih mimoišli ni testovi znanja na računalu, te poznavanje jednog stranog jezika.

Traženje mogućnosti za otpuštanje u budućnosti

U sindikatu strahuju da se iza testova ne krije traženje mogućnosti kako kasnije otpustiti one koji nisu zadovoljili.

“Nije problem u testiranju, ali se ono mora najaviti na vrijeme, i to, prema ugovoru o radu, Radničkom vijeću. Oni su odluku donijeli 3. rujna, a ispitivanje pokrenuli već 6. rujna te su neke ljude digli i s godišnjih”, kazala je za Večernji list Mindum.

Iz HŽ-a se pak opravdavaju da žele povećati vještine i sposobnost 15 informacijskih radnika, četiri nadzorna zaposlenika i glavnoga za reklamacije. Provjeru “vještina i sposobnosti” zaposlenika testiranjem naredila je uprava na čelu s direktorom Damirom Grgićem.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr