ŠTO / UOPĆE JEDEMO? U hranu ugrađuju silne dodatke koji nam mogu ozbiljno naštetiti

Image
Foto: flickr

Iako se svakodnevno iz prodaje povlače proizvodi zbog prisutnosti salmonele, listerije ili čak E. coli, dok sustav funkcionira, veću opasnost potrošačima predstavljaju dodaci hrani.

27.11.2016.
18:59
flickr
VOYO logo

U trenutku kad se u Hrvatskoj provode masovne kontrole zdravstvene ispravnosti i valjanosti hrane, povela se i rasprava o dodacima hrani i njihovoj štetnosti po zdravlje potrošača. Natalija Džafić iz Veterinarskog zavoda Rijeka smatra kako građani ne moraju strahovati zbog hrane koju kupuju jer je kontrola hrane redovita i u skladu s europskim zakonodavstvom, no istovremeno vjeruje da nam veću opasnost predstavljaju dodaci hrani.

Image
OPET SALMONELA U MESU, NAĐENA I E.COLI! /

Povučena pileća krilca i usitnjeno mljeveno meso

Image
OPET SALMONELA U MESU, NAĐENA I E.COLI! /

Povučena pileća krilca i usitnjeno mljeveno meso

Dodaci hrani su odobreni od nadležnih službi i kontinuirano se ugrađuju u proizvode, a konzumacijom unose u nas, dugoročno mogu imati nepovoljno djelovanje na zdravlje, kaže Džafić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u javnosti je i dalje nepoznanica da subjekti u poslovanju s hranom snose svu odgovornost za hranu koju proizvode, distribuiraju i stavljaju na tržište. Inspekcije su tu da provjere jesu li njihovi postupci u skladu s europskim zakonodavstvom što je značajna promjena u odnosu na prijašnji sustav.

Nakon proteklih nekoliko tjedana u kojima smo gotovo svaki dan bili informirani o novim neispravnim proizvodima, najčešće zaraženima salmonelom, prodaja mesa u Hrvatskoj osjetno je pala, a hladnjaci u trgovinama na očigled su prazniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo