Što HRT-u trebaju podaci o korisnicima kabelske TV?

Predsjednik Udruge telekom-operatora pri HGK je potvrdio da je HRT ponudio kabelskim operatorima 30 posto nižu cijenu za redistribuciju njihovih kanala, ako im zauzvrat daju baze podataka s imenom, prezimenom i OIB-om korisnika!

Naime, HRT je planirao od kabelskih i TV operatora ukupno uprihoditi 40-ak milijuna kuna za redistribuciju prva dva programa javne televizije u godini dana. Ponudili su i 30 nižu cijenu ako bi im operatori ustupili bazu podataka s imenom, prezimenom i OIB-om korisnika – na što operatori nisu pristali.

“Istina, ta odredba postoji u cjeniku i potpuno je nezakonita. HRT nema prava od nas tražiti baze podataka ni u kojem slučaju. Možemo pregovarati o modelu jednog računa s TV pristojbom, Francuska primjerice ima odličan model takvog tipa. No, baze podataka nitko ne smije tražiti od nas”, kazao je za Večernji list Petar Čavlović, predsjednik Udruge telekom-operatora pri HGK.

Podsjetimo, naknada za redistribuciju je kabelskim operatorima deseterostruko poskupjela za oba programa HTV-a. Prvi program HTV-a sad po korisniku stoji 4 kune, a Drugi dvije kune ako ga operatori emitiraju u osnovnom paketu, a ako bi ga željeli staviti u neki prošireni paket, dodatno bi se pregovaralo. Riječ je o cijenama prema posljednjem cjeniku kojeg je donio bivši predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac. Dosad su operatori za kanale plaćali 40-ak lipa po pretplatniku mjesečno.

Budući da operatori nisu pristali na nove cijene, zakonski gledano se nalaze u sivoj zoni, jer HRT-u ne plaćaju naknadu, potvrdio je Čavlović. Pregovori su trenutačno u mirovanju i vjerojatno će dočekati imenovanje novog ravnatelja HRT-a i nove uprave.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr