Tko je Karamarku ‘duboko grlo’?

‘Nisam dobio izvješće, ali čujem da ga je dobio gospodin Karamarko. Ali mislim da je to posljednje izvješće koje će on vidjeti prije nas ostalih u Odboru. Ovim promjenama na čelu obavještajnog aparata Karamarko gubi i oči i uši unutar same službe’, komentirao je Damir Kajin.

Proteklih je dana predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ostavljao dojam čovjeka koji o aferi “telefonski izlisti” zna puno više nego što bi to zakonski smio.

“Osim što su dokumenti i izvješće o nadzoru išli jednom i drugom predsjedniku, došli su i u saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost”, objasnio je u utorak Karamarko pozadinu svoje informiranosti. On je, naime, zajedno s Miroslavom Tuđmanom i Milijanom Brkićem iz HDZ-a, član spomenutog Odbora. Međutim, izvještaj Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost u Sabor je, na zahtjev predsjednika Odbora Tuđmana, stigao baš u utorak, a Karamarko ga je, rekao je to novinarima, vidio jučer ujutro.

Ne želi ništa pojašnjavati

Članovi Odbora nemaju pravo odnijeti taj, kao ni druge tajne dokumente, nego ih samo, nakon što se potpišu, mogu pročitati u prostorijama tog tijela. Kontradiktornosti u svojim izjavama Karamarko nije želio pojašnjavati, ali zato su vrlo rječiti bili članovi Odbora iz redova Kukuriku koalicije.

“Ako je istina da je Karamarko izvještaj vidio prije utorka, onda mu je to netko dao izvan procedure. Zahtjev za izvještaj upućen je u ponedjeljak, a on je došao jučer”, izjavio je potpredsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP).

Jučer je u Odbor stigao i izvještaj Operativno-tehničkog centra, očekuje se još onaj Ministarstva unutarnjih poslova i nakon toga će se održati sjednica Odbora.

Dragovanov stranački kolega Igor Rađenović upozorava da je Karamarko, “bez obzira na svoje prijašnje dužnosti u tom sustavu”, jednak ostalim članovima Odbora za nacionalnu sigurnost.

‘Karamarko gubi i oči i uši’

“Informaciju o tome da su izvještaji došli trebao je dobiti u isto vrijeme kad i mi ostali. Morat ćete gospodina Karamarka ili eventualno službe u samom Odboru priupitati, ukoliko on podastire da je dobio informaciju prije nas”, savjetovao je Rađenović novinare, a prenosi Novi list.

IDS-ovac Damir Kajin bio je po običaju puno odrješitiji.

“Nisam dobio izvješće, ali čujem da ga je dobio gospodin Karamarko. Ali mislim da je to posljednje izvješće koje će on vidjeti prije nas ostalih u Odboru. Ovim promjenama na čelu obavještajnog aparata Karamarko gubi i oči i uši unutar same službe”, komentirao je Kajin, kojem je problem što se “Miroslav Tuđman ponaša se kao da mu je Karamarko predsjednik Sabora, a ne gospodin Leko“.

Formiran task force

I dok u političkoj sferi traju rasprave “za” i “protiv” potencijalnog istražnog povjerenstva oko afere s tajnim službama i odavanja tajni kriminalcima, spomenute tajne službe rade na razotkrivanju pozadine priče. Protuobavještajni dio SOA-e oformio je task force, kojem je zadatak razjasniti sve što se događalo sa svim aspektima ove posljednje afere. Naime, postoje indicije da je Operativno-tehnički centar (OTC), specijalizirana služba za elektronski nadzor, “probijen”, odnosno da do njihovih podataka dolaze ljudi koji to ne bi smjeli.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr