BIVŠA MINISTRICA PRAVOSUĐA

ŠKARE OŽBOLT O ODNOSIMA U HDZ-u: ‘Plenković i Hasanbegović ne komuniciraju’

Bivša ministrica pravosuđa i nekadašnja čelnica Demokratskog centra koja se vratila u HDZ, za svog je ministarskog mandata zatražila od Australije izručenje Dragana Vasiljkovića kojemu je danas započelo suđenje u Splitu.

Gostujući na N1 televiziji, kazala je kako je riječ o prvom tako velikom i zanimljivom sudskom postupku u Hrvatskoj. Također, kaže da je nije neuobičajeno to što će svjedoci na splitski sud biti dovođeni posebnim tunelima i da indentitet njih pedesetak do dolaska na sud neće biti poznat.

Kasno je za lustraciju među sucima

“Mislim da je hrvatsko pravosuđe vrlo spremno. Svi veliki sudovi su osposobljeni za suđenja za ratne zločine. Ja sam, kad sam bila ministrica, provela edukaciju sudaca, koji bi sudili za ratne zločine, kriminal. To su takozvani uskočki sudovi”, kazala je dodavši da je pitanje lustracije među sucima, koju traže i neki u HDZ-u, danas zastarjelo te da je taj proces trebalo provesti odmah nakon pada komunsitičkog sustava.

Zahtjev ministar unutarnjih poslova Vlahe Orepića za kolektivnom ostavkom sudaca Ustavnog suda nazvala je “nepoznavanjem Zakona o Ustavnom sudu”.

“Ako je to rečeno u afektu, onda je to emocija, ali ako je to rečeno s namjerom, onda je to od strane visokog dužnosnika Vlade dokaz da ne zna Zakon o Ustavnom sudu”.

SUDAC IVAN TURUDIĆ: ‘Lustracija je nemoguća, a pozdrav ‘Za dom’ ne bi trebao biti kazneno djelo’

“Pregovara se i o kadrovskim pitanjima”

Komentirala je i pregovore HDZ-a i Mosta oko sastavljanja buduće vlade.

“Mislim da se paralelno s ovim temama, koje se daju u javnost, paralelno vodi i određuje strategija koliko će biti ministarstava, tko će biti u njima. U ovom trenutku sigurno traju razgovori o kadrovskim pitanjima. Iskustveno, neozbiljno bi bilo da se dogovaraju programske stvari, a ovo je razgovor u drugom krugu o sedam zahtjeva. Sigurno se odvija jedan razgovor, možda ne toliko čvrst i institucionalan, oko kadrova, kadrovskih križaljki i ustroja vlade”, smatra ona.

ŠEKS O HDZ-u I MOSTU: ‘Pregovori su vrlo nježna i plaha biljka, kao srna. Neki čudan zvuk ih može uznemiriti’

“Hasanbegović mora naći dobar balans”

Činjenicu da tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović šalje poruke predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću preko medija znak je, tvrdi Škare Ožbolt, da njih dvojica ne komuniciraju.

“On mu svakog dana šalje poruke preko medija, to je znak da ne komuniciraju, a tehnički ministar ima ambicija ostati ministar, dobio je dosta glasova i to bi šef stranke morao respektirati, ali hoće li on biti ministar teško je reći. On će jednostavno morati naći dobar balans”, kazala je.

TRAŽE MU NAJPRIKLADNIJU FUNKCIJU: HDZ je Hasanbegoviću navodno ponudio visok položaj

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr