NAPETO U ZAGREBU

ZABRANJEN PLENUM U ZGRADI FF-a! Studenti traže ostavke dekana i rektora, inače idu u blokadu

Uoči studentskog Plenuma, zgrada Filozofskog fakulteta u Zagrebu je stavljena pod ključ, a zaštitari nikome nisu dozvoljavali ulazak. Unatoč tome studenti su Plenum održali pred zgradom fakulteta i donijeli odluke o smjeni dekana i rektora te blokadi nastave.

NOVO 21:17 Studenti su pozvali sve koji im mogu pomoći u borbi koju namjeravaju voditi i pravnim i drugim sredstvima, a potom su donijeli odluku o održavanju idućeg plenuma 3. listopada u 20 sati.


21:13 Plenum je izglasao da studentski zborovi ostalih sastavnica Sveučilišta da budu supotpisnici zahtjeva rektorove ostavke.


21: 11 Izglasali su i traženje ostavke rektora Damira Borasa.


21:10 U slučaju da ne dođe do poželjne smjene Plenum je odlučio da se ide u blokadu fakulteta.


21:08  Studenti su izglasali da dekan Vlatko Previšić mora podnijeti ostavku do 3. listopada, a u protivnom traže da ga rektor Boras smijeni.


20.50 Studenti predlažu opstruiranje sutrašnje sjednice Vijeća. Prijedlog je prihvaćen.


20:47 Iz mnoštva se zaorilo “Boras je sramota!”, a jedan od govornika je kazao kako su i Boras i Previšić sramota, piše Index navodeći kako su na cesti pored fakulteta osvanuli i grafiti protiv Previšića.


20:43  Studenti su upozorili da raspuštanje Zbora nije legitimno, odnosno da odluka o tome nije valjana.

20:35 Prijedlog studenata da oni dekanu blokiraju sve ulaze dok ne pristane na racionalan razgovor je dočekan pljeskom.


20:15 Prve točke Plenuma su zahtjev da dekan Previšić odstupi, te poziv “rektoru Borasu da obavlja svoju dužnost”.


20:00 Moderatori plenuma Filozofskog fakulteta upozorili su nazočne, osim ranijeg upozorenja o tome da ne budu nasilni, i da ne pružaju otpor policiji ako dođe. ‘Sjednite i pustite da vas odnesu’, kazali su organizatori, prenosi N1.

Studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji su večeras u 20 sati trebali održati Plenum u zgradi fakulteta, to je onemogućeno. Glavna vrata zgrade, naime, zaključana su u 18 sati, a zaštitari nisu puštali nikoga unutra, javlja N1, navodeći kako su i rolete na pročelju bile spuštene. Nakon takvih informacija studenti su odlučili Plenum održati ispred zgrade Fakulteta, gdje je i počeo u 20 sati. Na Plenumu se raspravlja o odluci dekana da raspusti Studenstki zbor te o postavljanju zaštitara na fakultetu.

Hrvoje Tutek, asistent na Odsjeku za anglistiku, prije te početka plenuma svjedočio je neuspješnom pokušaju studenata da uđu u knjižnicu. Pokušao je saznati zašto je zatvorena.

“Ljudi su potjerani iz knjižnice. Zaštitari na ulazu su mi rekli da ćemo uskoro dobiti više informacija o tome. Pokušao sam provjeriti glasine da bi se mogao ograničiti ulaz na Fakultet sat vremena prije plenuma, međutim, u dekanatu nije bilo nikoga osim čistačice i jednog zaštitara koji su ostali iza zaključanih vrata. Dekan je napustio fakultet oko 16 sati”, kazao je.

 

Nakon što je najavljen Plenum dekan Vlatko Previšić zabranio je njegovo održavanje u prostoru te visokoobrazovne institucije, istaknuvši da iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje tamo, obzirom da je riječ o političkom skupu.

“Obzirom da je riječ o političkom skupu, na koji su pozvani ne samo studenti i nastavnici već i građani, iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje u prostoru Filozofskog fakulteta, niti preuzimanje odgovornosti za posljedice. Sveučilište i fakultet nisu mjesto za ovaj oblik djelovanja. Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama”, priopćio je Previšić.

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu naveo je na svom profilu da oštro osuđuje govor mržnje te bilo kakav oblik nasilja, kao i pozivanje na njega. “Stoga vas, u želji da se i današnji plenum održi u uobičajenoj konstruktivnoj i nenasilnoj atmosferi, pozivamo da večeras mirno sudjelujete u okupljanju na Filozofskom fakultetu. Ne reagirajte na provokacije, nego se obratite našim redarima koji će biti raspoređeni na prostoru okupljanja”, naveli su.

Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio je izbore za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću toga fakulteta te će rektor Damir Boras raspisati nove izbore. Senat zagrebačkoga Sveučilišta odluku je donio na sjednici u utorak, a u odluci stoji kako je donesena jer postupak spomenutih izbora, održanih 25. i 26. ožujka prošle godine, “nije proveden na način propisan Zakonom o studentskome zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom Filozofskoga fakulteta”.

Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta smatra da je “ostavka dekana Vlatka Previšića jedino rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je, kako tvrde, samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet.

Uputili su poziv rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu da se pridruži Plenumu i na njemu objasni odnos prema protustatutarnim radnjama na Filozofskom fakultetu.

STUDENTI RASTURILI PREVIŠIĆA: ‘Otići ćete u povijest kao nasilnik i najgori dekan u povijesti fakulteta’

DEKAN FILOZOFSKOG PRIJAVIO PRIJETNJU SMRĆU: U mailu primio fotomontažu ISIS-ovog krvnika s nožem

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr