Rajko Ostojić: 'Apsolutno nema straha od privatizacije zdravstva'

Nakon što je ministar zdravlja Rajko Ostojić u intervjuu za Media Servis najavio da ‘outsourcinga’ u bolnicama do daljnjeg neće biti, oglasio se Samostalni sindikat zdravstva.

Zanima ih kako je moguće da KBC Zagreb onda raspisuje novi natječaj za outsourcing, no ministar tvrdi kako u spomenutom slučaju nema ništa sporno, piše Media Servis.

”Apsolutno nema straha od privatizacije zdravstva. Dakle, definitivno outsourcing nam nije prioritet”, rekao je Ostojić.

Potvrda resornog ministra za MS nije promakla Samostalnom sindikatu zdravstva. Tim više predsjednicu Spomenku Avberšek iznenadilo je saznanje da u KBC-u Zagreb ide novi natječaj, uz postojeći za outsourcing u novoizgrađenom dijelu. Pita se kako je to moguće nakon posve suprotne odluke radne skupine Vlade prije tjedan dana.

”Ako se raspisuje novi natječaj, to znači da sanacijski upravitelj ili nije upoznat s odlukom koordinacije ministara ili se oteo kontroli pa provodi samovolju”, smatra Avberšek.

Sasvim suprotnu informaciju ima ministar Rajko Ostojić.

”Po meni dostupnim informacijama, radi se o starom ugovoru, proširenom sa dijelom novih zajedničkih prostorija. Ali pričekajte da donesemo konačnu odluku, da vidimo uvjete natječaja”, rekao je Ostojić.

Napominje da sanacijska uprava prema godišnjem planu nabave ima zakonsku obvezu, uz ostalo, obnavljanja postojećih ugovora ili nove ugovore, uključivo i ovaj o outsourcingu. Plan nabave je napravljen krajem prošle, a započet početkom ove godine. Sanacijski upravitelj Zlatko Giljević napominje kako se ne radi o outsourcanju, već proširenju postojećeg ugovora za čišćenje zbog umirovljenja spremačica.

”Jednostavno smo jedan dio koji je ostao nepokriven u tom natječaju proširili na nešto što već imamo od 2008. godine. Znači, ne radi se o nikakvom novom natječaju, niti nečem protivnom nekim odlukama ili naputcima. Sindikat i radničko vijeće znaju da je to tako kod nas na Rebru već šest godina. Apsolutno se ne radi ni o čemu novome. Normalno, kako odluči Vlada i ministarstvo, hoće li se ili ne ići u outsourcing, sukladno tome ćemo i postupiti”, rekao je sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb.

Ostojić poručuje kako će se ovaj i svi drugi natječaji prilagoditi novoj odluci Vlade.

”Neke bolnice imaju usluge outsourcinga već nekoliko godina i moraju svake godine ponoviti natječaj. Tako je natječaj pušten i na KBC-u na Rebru. Sljedeći tjedan očekujem analizu tog natječaja, ali ključna poruka je za sve bolnice – više se ne ide u outsourcing”, ponavlja ministar zdravlja.

Avberšek odluku pozdravlja, a očekuje da je poštuju i privatni poslodavci, jer mora se, kaže, znati tko vlada sustavom.

”I ako je Vlada odlučila da nema outsourcinga, ti ravnatelji ili neka odu sami kada zgriješe ili ih se jednostavno mora maknuti. Moramo znati, jer to je preodgovorna djelatnost u odnosu na pacijente. Ako se ne uvažavaju pogubni rezultati ulaska privatluka na bolničke odjele, onda ne znam više kojim argumentima to obrazlagati”, zaključuje Avberšek.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr