Za godinu dana 19 poslanika nije reklo reč za skupštinskom govornicom

Najaktivniji poslanik Bojan Đurić iz LDP-a

Tokom prve godine rada Devetog saziva Narodne skupštine Republike Srbije usvojeno je 186 zakona, podneto 1513 amandmana a poslanici su se sa skupštinske govornice obratili skoro 16 hiljada puta, saopštio je Otvoreni parlament.

Najaktivniji narodni poslanik je bio Bojan Đurić iz Liberalno demokratske partije koji se poslanicima obratio 273 puta.

U saopštenju se navodi da su od 106 dana rada parlamenta u plenumu, usvajana po dva zakona dnevno u proseku, svaki sedmi amandman je prihvaćen a narodni poslanici su se u proseku obratili po 64 puta.

Ipak 19 poslanika se nijednom nije obratilo sa skupštinske govornice.

U red najaktivnijih poslanika uvrstili su se i Veroljub Arsić iz Srpske napredne stranke sa 258 obraćanja i Srđan Miković iz Demokratske stranke sa 246.

Trećina poslanika (njih 86) nije podnelo nijedan amandman a najaktivnija u podnošenja predloga amandmana bila je Donka Banović poslanica Demokratske stranke Srbije, koja je podnela 172 amandmana.

Ona ima i najviše usvojenih (27) ali i najviše odbijenih čak 145 amandmana.

Među članovima vladajuće koalicije, poslanik Srpske napredne stranke Miodrag Nikolić učestvovao je u podnošenju najvećeg broja amandmana – ukupno 28 ali su samo dva usvojena.

Najuspešniji po broju prihvaćenih amandmana u vladajućoj većini bio je Vladimir Ilić iz Ujedinjenih regiona Srbije sa usvojenih 7 amandmana.

U devetom skupštinskom sazivu 32 odsto narodnih predstavnika čine žene. U više od trećine od ukupnog broja govora (6.071 obraćanja) učestvovale su narodne poslanice.

Među najakativnijima su bile Judita Popović iz LDP-a sa 207 obraćanja, Milica Vojić Marković iz DSS-a sa 152 i Olgica Batić SPO/DHSS sa 120.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr