Vesna Pešić: Rekonstrukcija kao mobing

„Aleksandar se stalno duri, žali na teško breme i preti da će nas napustiti. Kaže, odoh ja, jer nisam rođen u fotelji . Ali izgleda da ipak jeste baš tu rođen”

Vesna Pešić u autorskom tekstu za “Danas” krtikuje SNS i Aleksandra Vučića da temom “rekonstrukcija Vlade” i tenzijom koju stvaraju oko toga vrši mobbing, prenosi “B92“.

SNS pokušava da neformalnim putem, mobingom, natera koalicione partnere da sami, u strahu od ucena i tabloidnog uništavanja, odustanu od dogovorene podele vlasti kada je koalicija stvarana. Kao što je DS našla neformalne kanale da uspostavi ličnu i nekontrolisanu vlast svog lidera, tako sada i SNS i njen lider idu istim putem, čini mi se još upadljivije.

Ako misle da se to ne vidi, poručujem im da se mnogo vidi. Aleksandar se stalno duri, žali na teško breme i preti da će nas napustiti. Kaže, odoh ja, jer nisam rođen u fotelji . Ali izgleda da ipak jeste baš tu rođen -, napisala je Vesna Pešić.

Ona u tom tekstu navodi da je verovala da će aktuelna Vlada, a pre svega SNS i njen lider nakon Vidovdana krenuti u suštinsku modernizaciju Srbije, ali da su suštinski i konkretni predlozi za promenu sistema organizacije i upravljanja izostali.

Za sada nema signala da će se temeljno menjati zarđali, nefunkcionalni i koruptivni način upravljanja u narodu poznata kao partijska država -, piše Vesna Pešić i dodaje da se SNS ni po čemu ne razlikuje od svih drugih stranaka i da se kao i sve ostale bavi partijskim zapošljavanjem “naših ljudi”.

Pošto je sačekan dan u kome se odlučivalo o dobijanju datuma, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prešao je na realizaciju pretnje o rekonstrukciji vlade koja se baš tako, kao pretnja, mesecima voza tabloidima. Raste destabilizacija vlade, ali ne sa ciljem da se ona popravi i pravila menjaju. Neviđena tabloidna aktivnost slutila je da će se velika priča o rekonstrukciji vlade pretvoriti u stari problem kako da se faktička, neformalna moć prevesla nekim zvaničnim putem u veće komade vlasti -, piše Vesna Pešić.

Ona kritikuje i manje partnere u vlasti da su oportunisti, da štite ministre i direktore javnih preduzeća koji već godinama služe za sprdnju, “neke plaćaju i izvori vlade (Megatrend je glavni finansijer ne samo ministara iz SPS-a), svi imaju po nekoliko funkcija, neprekidno ih prate skandali, ali opet ništa”.

Ipak, za ovu otužnu situaciju najkrivlji je SNS i sam Vučić, koji promovišu samohvalisanje i neukusno komplementiranje sopstvenom vođi -, navodi Vesna Pešić. Ona dodaje i da naprednjaci, uprkos stalnim pretećim izjavama o rekonstrukciji u kojima prozivaju partnere u vladi, ne rade ništa konkretno, to jest ne pominju nijedno ime.

Rekonstrukcija shvaćena kao metod pritiska i nameštanje ministara za odstrel nehotice potvrđuje tužnu istinu da i ova vlada baš kao i ona od juče i prekjuče forsira negativnu selekciju koja tako bolno tera ovu zemlju u sve dublju zaostalost -, zaključuje Vesna Pešić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr