Patrijarh pozvao Srbe s Kosova da izađu na izbore

I izaberu najboljeg

Patrijarh Irinej izjavio je u Pećkoj patrijaršiji da bi Srbi na KiM trebalo da izađu na kosovske izbore i da izaberu najbolje ljude od ugleda i autoriterta, objavili su Tanjug i B92.

Srpski patrijarh je rekao da bi bilo tragično da Srbi u mestima u kojima su većina, zbog neizlaska na glasanje, ne budu na vlasti.

U naseljima gde su brojniji Srbi gde se bira vlast, da ne bi došli i u srpskim krajevima predstavnici Albanaca, mislim da bi trebalo da izađu na izbore, da bar očuvaju vlast u svojim mestima i u svojim enklavama“, rekao je Irinej.

Ako Srbi budu u prilici da biraju, poručio je patrijarh Irinej, neka biraju najbolje među sobom, ljude od ugleda i autoriteta čija će reč značiti.

Pozivom Srbima da izađu na izbore, SPC je prvi put, posle duže vremena, zauzela isti stav kao i Vlada po pitanju Kosova. Inače, SPC se oštro protivila briselskom sporazumu između Beograda i Prištine, kritikujući ga u više navrata.

Patrijarh Irinej je rekao da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu posebno raspravljali o izlasku Srba na izbore 3. novembra, dodavši da – kada govori patrijarh – govori u ime Crkve.

Irinej je podsetio da je njegovo osnovno mišljenje bilo “na izbore izaći svi ili niko” i da bi jedino to bilo spasonosno i korisno, pošto “našem narodu nedostaje sloga i jedinstvo u sadašnjim prilikama”.

Srpski patrijarh je danas u Pećkoj patrijaršiji služio arhijerejsku liturgiju povodom manastirske slave Pokrova Presvete Bogorodice.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr