Bundestag bi da ispunimo još neke uslove i javimo se u januaru

Priznanje može, datum teško

Visoki funkcioner CDU Andreas Šokenhof izjavio je da će većina u Bundestagu priznati napredak Srbije ali da je za datum potrebno ispuniti još neke uslove.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU na sastanku u Luksemburgu nisu doneli odluka o određivanju datuma za početka pregovora Srbije o članstvu u EU već će tu odluku prepustiti Evropskom savetu – šefovima država i vlada EU koji se u Briselu sastaju u četvrtak i petak, navodi B92.

Za odluku Evropskog saveta od ključne važnosti biće stav koji bi u četvrtak trebalo da zauzme Bundestag, a uticajni član vladajuće Demohrišćanske stranke Andreas Šokenhof izjavio je za Dojče Vele da će većina u Bundestagu priznati napredak koji je Srbija učinila ali da je za datum pregovora potrebno ispuniti još neke uslove.

Zbog toga će Bundestag u četvrtak dati nalog nemačkoj vladi da na zasedanju Evropskog saveta u četvrtak i petak suštinski podrži pregovore sa Srbijom i time pošalje pozitivan signal Beogradu, ali da se o konkretnom datumu razgovara u januaru i to onda kada sporazum o implementaciji dogovorenog, bude u potpunosti sproveden. To znači da mi smatramo da pregovore sa Srbijom treba početi, ali da je iste moguće započeti onda kada bude realizovano ono što je sporazumom između Beograda i Prištine dogovoreno. Zbog toga, verujemo u princip sprovođenja odluke u dva koraka – rekao je Šokenhof za Dojče Vele.

Sve u krug

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele ponovio je u pauzi sastanka u Luksemburgu stav Nemačke svoje zemlje da pregovori sa Srbijom ne bi trebalo da počnu pre januara 2014.

Podsetimo, Andreas Šokenhof je prilikom nedavne posete Beogradu rekao da je preduslov za početak pregovora o članstvu Srbije u EU „jasno vidljiva volja za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa s Kosovom“.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr