RAZLIČITE ČARAPE

PLENKOVIĆ U IZDANJU U KAKVOM GA JOŠ NISTE VIDJELI: ‘Posebno je važno da se svi uključimo…’

Svjetski je dan osoba s Downovim sindromom koji mnogi obilježavaju tako da nose različite čarape.

Različite čarape, koje su simbol dana osoba sa sindromom Down, obukao je jutros i premijer Andrej Plenković te se na taj način priključio globalnoj inicijativi pružanja podrške osobama s ovim sindromom.

‘Danas posebno razmišljamo koliko je važno da se svi zajedno uključimo i osiguramo potpunu ravnopravnost osoba s Downovim sindromom u našem društvu te kvalitetniju medicinsku zaštitu, obrazovanje i zapošljavanje’, napisao je premijer uz fotografiju na kojoj nosi dvije različite čarape.


Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća i nije ga moguće izliječiti. Svjetski dan sindroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom (WDSD).

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Downov sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr