Zagreb dobio bicikle za najam na šest lokacija

Zagreb postaje grad biciklista. Po uzoru na velike europske metropole, danas se svečano pušta u rad sustav javnih bicikala. Radi se o tromjesečnom pilot-projektu koji Grad Zagreb razvija sukladno svojoj dugoročnoj viziji unapređenja biciklističkog prometa.

Koliko će točno koštati najam gradskih bicikla, saznat ćemo danas. No, neslužbeno se doznaje da se prvih sat vremena vožnja ne naplaćuje, te da svaki idući sat stoji osam kuna.

”Predložili smo Gradskoj upravi da se napravi jedan pilot-projekt na temelju kojega bi se nakon nekoliko mjeseci vidjelo funkcionira li uspješno takav sustav u Zagrebu. Ako uspješno funkcionira, onda bi se preko javnog natječaja tražio najpovoljniji dobavljač”, rekao je Krešimir Dvorski.

Stanice s biciklima postavljene su za vikend na šest lokacija u centru grada: na Glavnom kolodvoru, kod Tehničkog muzeja, NSK, na Kvatriću, u Petrinjskoj i Gundulićevoj ulici.

Ideju podržali i iz udruge Moj bicikl

”Na svakoj stanici će biti potpuno automatizirani terminal na kojemu će ljudi moći napraviti registraciju, aktivaciju svog korisničkog računa i nakon toga unajmljivati bicikle”, pojašnjava Dvorski.

Ideju podržavaju i predstavnici udruge Moj bicikl. Njihova predsjednica Darinka Jug smatra da je ovaj projekt vrlo koristan, posebno za one koji primjerice putuju vlakom u centar grada.

Svečano puštanje u rad prvog sustava javnih bicikala održat će se danas u 11 sati ispred zgrade Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr