Nude plaću od 6.000 kuna i hranu, no radnike ne mogu pronaći

Bolje ležati doma nego raditi u sezoni za male pare! Možda zvuči pretjerano, ali dio nezaposlenih na području Zadra zaista razmišlja na takav način.

Iako bi, barem za vrijeme ljetne turističke sezone, mogli pronaći posao na sezonskim poslovima u turizmu kao konobari, kuhari, pomoćno kuhinjsko osoblje, barmeni, sobarice i sobari, servirke, vrtlari i slično, dosta nezaposlenih ne želi raditi takve poslove iz raznoraznih razloga pa poslodavci posežu za radnom snagom iz kontinentalnog dijela Hrvatske.

Ono što nije dobro za nezaposlene iz Zadra i sa zadarskog područja, dobro je za nezaposlene Slavonce, Vukovarce, Bjelovarčane, Belišćane i druge. Naime, veliki dio sezonskih poslova odrade ljudi s kontinenta, piše Slobodna Dalmacija.

”Iako mi ne vodimo evidenciju o tome odakle tko zapošljava djelatnike, pa bi te podatke trebalo analitički vaditi iz naše evidencije, činjenica je da poduzetnici koji imaju ugostiteljsku djelatnost na području zadarskog Zavoda za zapošljavanje vrlo često traže da delegiramo radna mjesta koja potražuju, ne samo na području našega Zavoda, nego širom Hrvatske ili u nekim specifičnim zavodima za zapošljavanje kao što su ona u Slavoniji. Ova godina u tome nije iznimka.”, kaže ravnateljica Zavoda za zapošljavanje u Zadru Irena Dragić.

Potreba i za drugim djelatnostima,, a ne samo turizmom

”Ove su se godine u svibnju i lipnju pojavili trendovi da se zapošljavanje ne odnosi samo na kadrove u turizmu, nego imamo potrebe za radnim mjestima u drugim djelatnostima, kao što su medicinske sestre, diplomirani ekonomisti, upravni referenti, liječnici, uz uobičajene kadrove kao što su konobari, kuhari, sobarice, za koje uvijek ima pojačanih potreba u sezoni”, objasnila je Dragić.

Vlasnica poznatog lokala u samom središtu zadarskog Poluotoka već tjednima pokušava pronaći kuharskog pomoćnika. Nekoliko je ljudi dosad bilo na probi, ali nakon nekoliko dana rada, svi bi naglo odustali. Vlasnica se čudi jer ljeti zapošljava gotovo 30 ljudi, svaki je radnik prijavljen i redovito im se isplaćuju primanja, a plaća, konkretno za pomoćnog kuhara ili kuharicu, iznosi između 5.500 i 6.000 kuna neto, plus mogućnost svakodnevnog objedovanja na radnom mjestu, što je dodatnih gotovo 1.000 kuna.

”Došla mi je mlada majka tu iz grada, ona i suprug imaju diplome, ali ne mogu naći posao u struci. Prihvatila je posao pomoćne kuharice, ali je nakon tjedan dana odustala. Druga žena došla mi je iz Crnog, i to pješice jer, kaže, nije imala ni za autobusnu kartu. Ali i ona je odustala. Sa sezoncima iz unutrašnjosti nemamo problema, ništa im nije teško”, kaže ova ugostiteljica.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr