UNATOČ PREDIZBORNOJ LAŽI

NAKON BANDIĆEVOG OBEĆANJA: Majke daju otkaze i ispisuju djecu iz vrtića kako bi dobile gradski novac!

Majkama očito ne smetaju negativni komentari na odluku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Nakon odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da majkama koje dobiju status odgojiteljice isplaćuje naknade iz gradskog budžeta, mnoge žene pohrlile su dati otkaz, te ispisati djecu iz vrtića kako bi ostvarile pravo na taj novac.

Manji iznos od obećanog

No, trebale bi imati u vidu da neće, kao što je Bandić najavljivao u predizbornoj kampanji, dobivati prosječnu hrvatsku plaću od pet i pol tisuća kuna nego nešto više od tri tisuće. Naime, Bandić je propustio zainteresiranim ženama objasniti da iznos od 5686 kuna predstavlja bruto iznos namijenjen majkama-odgojiteljicama, te će na ruke, odnosno kao neto iznos, primati 3206 kuna koliko preostaje kada se obračunaju doprinos za mirovinsko osiguranje, porez i prirez.

Odluka, što ju je donijela Gradska skupština, stupila je na snagu 8. rujna, a na nju pravo ostvaruje jedan od roditelja koji brine za najmanje troje djece.

“Ovu pomoć možete ostvariti ako vaše najmlađe dijete nije krenulo u osnovnu školu te je koristiti do njegove 15. godine”, poručio je Bandić.

Majke žele biti kod kuće s djecom

Iako se odluka odnosi i na majke i na očeve, čini se da su žene sklonije iskoristiti svoje pravo na nju, pa su tako počele davati otkaze i ispisivati djecu iz vrtića. Na taj potez odlučila se i Sanela Gluhić, koja je za Večernji list priznala da je odluka na kraju ipak bila laka.

“Nije mi problem zarađivati za svoju djecu, ali mnogo je bolje biti s njima kod kuće”,  rekla je 31-godišnja majka trogodišnjaka, te sedmogodišnjakinje i osmogodišnjakinje. Ona je samo jedna od 17.000 zagrebačkih majki s troje ili više djece koja, prema odluci Gradske skupštine, ima pravo na “plaćen majčinski posao”.

Prilika za nezaposlene

“Dugo sam razgovarala sa suprugom i odlučila sam napustiti posao. Radim u trgovini za 3200 kuna, isti ću iznos sada dobiti od Grada, a neću morati plaćati vrtić i tetu čuvalicu”, objašnjava Sanela Gluhić i dodaje kako njezinom sinu ispisivanje iz vrtića neće teško pasti jer je tek prije dva tjedna u njega krenuo, a prilagodbu ionako nije dobro prihvatio.

Zahtjev sljedeći tjedan planira predati i Nikolina Šalić, majka osmogodišnje Gabrijele, sedmogodišnje Mihaele i 21-mjesečne Kristine. Kada je treći put ostala trudna, poslodavac joj je dao otkaz tako da je sada samo njezin muž Anto zaposlen.

“Ova je naknada i više nego odlična jer bi nam bilo kakva pomoć dobro došla, a ovaj je iznos veći od onog za koji sam radila”, ističe Nikolina Šalić koja je o ovoj mjeri čula mnoge loše komentare.

Da se majke nepravedno napadaju, smatra i Sanela Gluhić koja dodaje da ljudi uglavnom gledaju na majke više djece kao na socijalne slučajeve.

Djeca traže mnogo vremena

“Imam troje djece jer to želim i nikakve mjere nisu utjecale na to, no istina je da će nam pomoći jer djeca zahtijevaju mnogo vremena i novca”,  kaže Sanela Gluhić koja se ne slaže s tvrdnjom da će drugi građani plaćati njezinu naknadu jer je i ona sama 13 godina bila zaposlena i uredno plaćala sve poreze.

Iako je obje majke neugodno iznenadila vijest da je prvotnih 5686 kuna bruto iznos te da će neto u konačnici iznositi 3206 kuna, smatraju da je i dalje riječ o dovoljnom iznosu s obzirom na to da nisu morale dobiti ništa.

“Meni se to i dalje isplati, ali mi je žao majki koje su već dale otkaz, a imale su veću plaću”, ističe Sanela Gluhić. Uvjerena je da se više isplati biti kod kuće s djecom. Djeca su sretnija, napominje, a ona im se može u cijelosti posvetiti. Sad je, primjerice, za početak školske godine morala uzimati godišnji odmor.

Vrtići potvrdili: Djeca se svakodnevno ispisuju

Istog je mišljenja i još gotovo tisuću roditelja koji su u prva dva tjedna predali zahtjeve u nadležni gradski ured. U vrtićima je pak počelo ispisivanje djece. Tako je već šestero djece otišlo iz Dječjeg vrtića Bajka, iz Malog princa četvero, a još je dvoje upravo na odlasku. I u drugim je vrtićima slična situacija, a svi roditelji kao razlog navode novu mjeru.

“Nekim je roditeljima bilo žao što djeca više neće provoditi vrijeme s prijateljima u vrtiću pa smo im savjetovali da ih upišu na neku aktivnost, poput ritmike ili gimnastike, da se ipak održi kontakt koji je djeci jako važan”, objasnila je u razgovoru za Večernji list Marica Tuškan, ravnateljica Dječjeg vrtića Mali princ te napomenula da, ako se roditelji predomisle, vrtić nije dužan upisati dijete ponovno sve do sljedećih redovitih upisa. Ipak, ako do toga dođe, pokušat će se napraviti sve u djetetovu interesu, istaknula je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr