‘Primam 3.000 kuna plaće, a za prijevoz dajem 2.000’

“Moja plaća iznosi tri tisuće kuna, a prijevoz me košta dvije tisuće kuna, pa sada moram posuđivati novac kako bih mogla stići do posla. Ne znam kako ću ubuduće putovati. Stopirati, ići pješice ili ne dolaziti u školu”, u neizvjesnosti je mlada nastavnica.

Nastavnici kninskih srednjih škola Lovre Monti i Kralj Zvonimir, njih 35-ero, koji iz drugih gradova i mjesta svakodnevno putuju na posao u Knin nisu dobili novac za putne troškove za siječanj.

Iz Ministarstva obrazovanja izvijestili su Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod da su novac za prijevoz dostavili Šibensko-kninskoj županiji, ali su im iz Županije rekli da nemaju taj novac.

Razmišljaju o ‘stopiranju’

Zbog toga su nastavnici prisiljeni ulaziti u minus na tekućim računima i posuđivati novac kako bi stigli do svojega radnog mjesta, pri čemu putni troškovi kod nekih prosvjetara dosežu i visinu od dvije trećine njihove plaće. Neki od njih zato razmišljaju i o stopiranju kako bi stigli do posla.

“Novac smo do sada dobivali na početku svakog mjeseca za tekući mjesec, no za siječanj ništa nismo dobili. Sada putne troškove plaćamo iz svoga džepa. Nekome je to četvrtina, nekome trećina, a nekome i dvije trećine plaće. U našoj školi ima 15 nastavnika koji putuju. Najgore je što uopće nemamo informaciju kada će problem biti riješen”, kaže za Slobodnu Dalmaciju Dragan Boduljak, povjerenik Sindikata Preporod u Srednjoj školi Lovre Montija, koji i sam na posao u Knin putuje iz Trogira, za što mjesečno izdvaja 3.000 kuna. Kaže da on ide u minus, te da ga spašava kreditna kartica.

Nastavnica biologije u istoj srednjoj školi Dolores Dobrinkić na posao putuje triput tjedno iz Splita, za što je u siječnju potrošila dvije trećine plaće.

“Moja plaća iznosi tri tisuće kuna, a prijevoz me košta dvije tisuće kuna, pa sada moram posuđivati novac kako bih mogla stići do posla. Ne znam kako ću ubuduće putovati. Stopirati, ići pješice ili ne dolaziti u školu”, u neizvjesnosti je mlada nastavnica.

Ministarstvo: Novac smo uplatili Županiji

Tomislav Čolak, sindikalni povjerenik “Preporoda” u kninskoj Srednjoj školi kralja Zvonimira, u kojoj radi 20 nastavnika putnika, kaže kako su po postojećim propisima morali dobiti novac za prijevoz.

“Županiji je uredno i na vrijeme doznačen novac za prijevoz nastavnika. Ako zaposlenici neke srednje škole nisu dobili naknadu troškova za prijevoz za siječanj, trebaju se obratiti osnivaču te škole, u ovom slučaju Županiji šibensko-kninskoj”, kazali su u Ministarstvu obrazovanja.

Dijana Ercegović, županijska pročelnica za prosvjetu nije se javljala na mobitel. Očito je da su u igri ping-ponga između resornog ministarstva i Šibensko-kninske županije nastradali nastavnici, a prilično je ponižavajuće ako doista budu morali, poput Dolores Dobrinkić, stopirati do posla.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr