Hrvatska policija uhitila heroinu prosvjeda u Turskoj

Kao studentica medicine sudjelovala je u prosvjedu protiv skandaloznog antiterorističkog zakona koji su osudili Vijeće Europe i Amnesty International s još 45 osoba. Mnogi od njih morali su pobjeći iz Turske. Govori četiri jezika. Ali ne i jezik hrvatske policije.

Liderica turskih studentskih prosvjeda, 33-godišnja Bašak Šahin Duman uhićena je u utorak ujutro na aerodromu Pleso temeljem međunarodne tjeralice koju je za njom raspisala Turska prije nekoliko dana.

Kako su nam ispričali njezin suprug Mesut Duman i prijatelj Nikola Vukobratović, na Županijskom sudu joj je dodijeljen ekstradicijski pritvor do ponedjeljka kada se može žaliti. Duman je rođen u Njemačkoj i ima tamošnje državljanstvo, no njegova supruga Bašak ondje ima samo stalno boravište budući da državljanstvo može steći tek nakon višegodišnjeg procesa.

“Uhićena je 2004. godine u Ankari kao organizatorica studentskog prosvjeda i vršteljica propagande za antidržavno djelovanje, zbog pobune protiv antiterorističkog zakona i borbe za pravo na prosvjed. Nije sudjelovala u neredima. To je u Turskoj nazvano ‘Protest 46’, jer je uhićeno 46 ljudi, od kojih su mnogi morali napustiti Tursku i dobili su azil u Njemačkoj, Švicarskoj ili Belgiji”, kaže Mesut Duman. Borila se za pravo na prosvjed.

Vukobratović ističe da je antiteroristički zakon, zbog kojega je policija dobila nevjerojatno široke, izvanredne ovlasti za vršenje represije nad građanima Turske, osudio i Amnesty International i Vijeće Europe. Turska je broj jedan u svijetu po broju uhićenih novinara, a i ispred Kine su kada se govori o političkim zatvorenicima, dodaje Duman.

Ističe da Bašak nije znala za tjeralicu i da će zbog ovog uhićenja morati tražiti azil najprije u Hrvatskoj ili zatražiti da je vrate u Njemačku, kao “sigurnu treću zemlju” po našim zakonima. Završi li u zatvoru, proći će horor jer je to također jedna od turskih posebnosti: AI smatra Tursku zemljom s gorim standardom ljudskih prava zatvorenika od većine zemalja.

Studirala je medicinu, naglašava njen suprug, a u Njemačkoj već godinama radi kao prevoditeljica s engleskog i španjolskog.

“Nikada prije prosvjeda 2004. nije uhićena. A nakon toga je pritvarana više puta, jer tako to kod nas, jednostavno, ide. Kad vas uhvate jednom, onda se to ponavlja. No, suđeno joj je samo zbog tog prosvjeda”, tvrdi njen suprug, koji je u Hrvatsku dojurio čim je čuo da je uhićena.

U Ministarstvu unutarnjih poslova su potvrdili da je jučer u zračnoj luci “Pleso”, temeljem međunarodne tjeralice, uhićena 33-godišnja državljanka Turske. Prepraćena na Županijski sud u Zagrebu.

Crvena tjeralica

Iz Ministarstva pravosudja doznajemo da je uhićena temeljem crvene tjeralice. Postupak koji slijedi sastoji se od toga da naše ministarstvo diplomatskim putem obavijesti turske vlasti o uhićenju, a oni zatim imaju 40 dana da dostave dokumentaciju temeljem koje će se voditi ekstradicijski postupak, a ona će dobiti priliku da se brani kao žrtva političkog progona.

Nisu nam mogli potvrditi zbog kojih je kaznenih djela progonjena u rodnoj zemlji. No, nije za očekivati da će joj se dozvoliti da se brani sa slobode, budući da je izručenje u pitanju. No, ta je odluka isključivo u nadležnosti suda.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr