POTPISIVANJE LAŽNIH IZJAVA

OSUĐEN JER JE ŠTITIO BRATA OPTUŽENOG ZA LIHVARENJE: ‘Morate reći da vam Miro nije uzimao nikakve kamate’

Sud je nepravomoćnom presudom utvrdio da je bilo pritisaka na žrtve na početku procesa protiv Mire Ćalušića.

Zbog utjecaja na svjedoke koji su trebali davati iskaze u procesu protiv njegova brata Mire Ćalušića, optuženog za lihvarenje teško milijune kuna, krivim je proglašen Anđelko Ćalušić.

Privatni poduzetnik

Naime, Općinski kazneni sud u Zagrebu utvrdio je da je A. Ćalušić, inače privatni poduzetnik koji se bavi prodajom avionskih karata i turističkih aranžmana, tijekom veljače i ožujka 2013. godine, dok je trajala istraga protiv njegova brata Mire, zbog sumnji da se bavio lihvarenjem, kontaktirao dvojicu oštećenika i tražio ih da promijene svoje iskaze, te da čak povuku kaznene prijave što su ih podnijeli.

Kako su žrtve optuženog kamatara nakon obećanja i pritisaka trebale mijenjati svoja svjedočenja na sudu

Prema presudi, Anđelko je sredinom veljače 2013. godine došao k jednom oštećeniku, koji je zbog lihvarskih kamata ostao bez kuće u Trogiru, i donio mu na potpis već pripremljenu izjavu. Tom bi izjavom ovaj svjedok priznao da su ga zapravo drugi oštećenici prisilili na početku istrage da svjedoči protiv Mire Ćalušića.

Trebao je sada istražiteljima reći nešto sasvim drugo, da je dobio 96 tisuća eura pozajmice od Mire, a ne samo 60 kao što je prvotno tvrdio. U izjavi koju je Anđelko donio na potpis nudio se čak povrat kuće u Trogiru i produljenje roka otplate duga prema Miri Ćalušiću.

Nije bilo kamata

Nekoliko dana kasnije, 3. ožujka iste godine, Anđelko Ćalušić tražio je od drugog svjedoka da laže državnom odvjetništvu. Naime,  svom iskazu pred Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu trebao je ustvrditi da Miro Ćalušić nije od njega tražio nikakve kamate i da su tri tisuće eura što ih je otplaćivao mjesečno zapravo otplata glavnice.  Za uzvrat mu je ponudio brisanje fiducijarnog prava vlasništva radi osiguranja na njegovoj nekretnini, na koju se uknjižio Miro Ćalušić ne bi li na taj način osigurao povrat dugovanja.

Iako je Anđelko Ćalušić proglašen krivim za sprječavanje dokazivanja u iznimno velikom i kompliciranom procesu protiv svog brata neće morati zbog tog nedjela u zatvor. Izrečena mu je nepravomoćna uvjetna presuda od godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Miri Ćalušiću sudi se zbog sklapanja lihvarskih ugovora od 2007. do sredine 2012. godine, no proces na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu još nije okončan.

Uhićen vlasnik mjenjačnice zbog prijetnji: ‘Nećeš dobro završiti, to ti ja kažem’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr