POČELO SUĐENJE

KAPETAN DRAGAN: ‘Nisam kriv! Ja sam branitelj svoje domovine Jugoslavije, a ne agresor… Australski Hrvati uz sliku Ante Gotovine drže i moju’

Danas je počelo suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, a dan prije početka suđenja u splitskoj Palači pravde još uvijek se proširivao popis osoba koje će pratiti suđenje.

Uz velike mjere osiguranja i veliki interes domaćih i stranih medija u velikoj sudnici splitskog Županijskog suda danas je počelo dugoočekivano suđenje Draganu Vasiljkoviću poznatijem kao kapetan Dragan koji je odbacio krivnju za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Razumije optužnicu

Nakon 20-minutnog čitanja optužnice Vasiljković je pred sudskim vijećem kojim predsjedava sudac Damir Romac rekao da razumije optužnicu, ali da se apsolutno ne osjeća krivim za ni jednu optužbu koju mu tužiteljstvo stavlja na teret.

Nakon uvodnih govora tužitelja i odvjetnika, Sudu se obratio i sam Vasiljković, javlja N1. Kazao je kako je u zatvoru proveo 11 godina bez dokaza i bez presude. Optužnicu protiv njega nazvao je komičnom, bezočnom i bezobraznom. ‘Ja sebe doživljavam kao branitelja moje domovine Jugoslavije i smatram uvredljivim da me se naziva agresorom’, kazao je.

U tom kontekstu spomenuo je kako osjeća da je Jadransko more njegovo. Također je izjavio da mnogi australski Hrvati po kućama uz sliku Ante Gotovine drže i – njegovu, piše Slobodna Dalmacija.

Suđenje se nastavlja 18., 19. i 20. listopada ispitivanjem svjedoka.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. U optužnici stoji da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Za što ga tereti tužiteljstvo

Tužiteljstvo ga tereti i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Vasiljković je na sud doveden s ‘lisicama’ na rukama, vidno mršaviji, a na ulasku u sudnicu nasmiješio se publici u kojoj je uz novinare i nekoliko diplomata. Sudnicu čuva 10 pravosudnih policajaca, a ispred nje i zgrade suda veći je broj policajaca u civilu i uniformi.

Uhićen je prije deset godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa, no tamošnjoj je vladi trebalo punih šest godina da 2012. donese odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Konačno je izručen u srpnju 2015. i nakon što je iz zagrebačke zračne luke kombijem doveden u Split smješten je u zatvor Bilice.

Nevjerojatnih 40.000 stranica u predmetu

Vasiljkovića koji ima srpsko i australsko državljanstvo zastupaju odvjetnici Slađana Čanković i Tomislav Filakovac, a njegov predmet broji nevjerojatnih 40 tisuća stranica.

Tužiteljice u predmetu su Živana Beroš i Sanda Pavlović Lučić iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku. Obrana kapetana Dragana je tražila da se suđenje radi lakšeg dolaska svjedoka iz Gline premjesti na bliži sud u Rijeku ili Zagreb, no prijedlog je odbio Vrhovni sud.

Do sada mu je u tri navrata produljivan istražni zatvor, odbijena mu je jamčevina od pet milijuna kuna, dok je optužnica napisana u zadnji trenutak, početkom siječnja ove godine. Ovoga ljeta je zbog problema sa srcem nakratko bio hospitaliziran u KBC Split gdje mu je ugrađen stent.

Kroz sud će po prijedlogu tužiteljstva sljedećih mjeseci proći i svjedočiti 55 osoba. No, riječ je samo o osobama koje je predložila optužba, dok obrana tek treba predložiti svoje svjedoke.

Njegovi odvjetnici očekuju da bi njihova predstavka Vijeću za ljudska prava UN-a podnesena zbog Vasiljkovićeva desetogodišnjeg pritvora trebala rezultirati privremenom mjerom zbog koje bi se od optužbi mogao braniti sa slobode. Predstavka se prema riječima njegove odvjetnice u prvom redu odnosi na Australiju koja je Vasiljkovića “iznimno dugo držala u ekstradicijskom zatvoru, ali i Hrvatska gdje je još uvijek u pritvoru”.

Stigla i dopisnica iz Australije

Vasiljkovićevom odvjetničkom timu pridružio se odvjetnik Tomislav Filaković iz Osijeka, koji će uz odvjetnicu Slađanu Čanković ubuduće braniti interese optuženoga za ratni zločin. Na suđenje na Županijskom sudu u Splitu iz Londona će doći Jacquelin Magnay, novinarka lista The Australian, javlja Slobodna Dalmacija.

Australski medij poslao je svoju dopisnicu za Europu u Split, jer su upravo oni prije 11 godina u Perthu otkrili Dragana Vasiljkovića koji se skrivao pod krinkom instruktora golfa Daniela Sneddena.

Postupak izručenja trajao deset godina

Nakon objave priče The Australiana došlo je do uhićenja Dragana Vasiljkovića te do zahtjeva za izručenjem, koji je Hrvatska podnijela Australiji. Budući da Dragan Vasiljković ima dvojno državljanstvo, srbijansko i australsko, ekstradicijski postupak trajao je dugo te je izručen deset godina kasnije.

Za to je vrijeme The Australian objavio i iskaze osoba koje su teretile Dragana Vasiljkovića za ratni zločin, među kojima je bio i Darko Kaurić iz Gline, bivši hrvatski policajac kojega su zlostavljali pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao kapetan Dragan. Tijekom razdoblja u kojem se borio protiv izručenja, Dragan Vasiljković pokrenuo je i privatnu tužbu protiv The Australiana, koji ga je u svojim tekstovima nazivao “navodnim ratnim zločincem”. Postupak je Dragan Vasiljković izgubio, a jedan od ključnih dokaza u korist The Australiana bilo je upravo svjedočanstvo Darka Kaurića.

Osim novinarke The Australiana, na Županijski sud u Splitu dolazak su iz Londona najavili i Victoria Craw, dopisnica za Europu, i Ella Pellegrini, fotografkinja za New Corp Australia. Uz kolegice iz australskih medija, svoje je ime na popis zainteresiranih medija stavio i Hans Holzheider, novinar njemačkog Suddeusche Zeitunga. Navedeni medij posebno je zainteresiran za postupak protiv Dragana Vasiljkovića jer je on optužen da je skrivio smrt Nijemca Egona Scotlanda, njihova novinara ubijenog 1991. godine na ulazu u Glinu. Uz njemačkog novinara najavljen je i prevoditelj.

Suđenje prate australsko, njemačko i srpsko veleposlanstvo

Mediji iz Republike Srbije, koji konstantno prate postupak, nisu poimence najavljivali svoje novinare, ali očekuje se da će se koristiti uslugama agencija i slobodnih novinara koji su se također stavili na popis publike.

Uz novinare suđenju će nazočiti konzul John Eduard Herbert Read i Renata Buljubašić iz Veleposlanstva Australije, Bruno Boban, savjetnik za odnose s javnošću Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke, te Nenad Maričić, konzul iz Ambasade Republike Srbije u Zagrebu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr