MINISTARSTVO ZDRAVLJA O TROVANJU PETEROČLANE OBITELJI: / 'Još uvijek ne znamo zašto je umro dječak (5) iz Samobora'

Image
Foto: Goran Jakus/Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
17.10.2016.
16:07
Goran Jakus/Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Sanitarna inspekcija obavila je na temelju službene dojave o sumnji na trovanje salmonelom iz jaja 12. listopada inspekcijski nadzor u trgovačkom lancu, pri čemu je utvrđeno da je taj lanac samoinicijativno, zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost, povukao spornu hranu iz svojih trgovina.

Inspekcija je uzela uzorke povučene hrane radi obavljanja laboratorijskih analiza i utvrđivanja zdravstvene ispravnosti, a daljnje aktivnosti u vezi tog slučaja provodit će nadležna veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede u koordinaciji sa Sanitarnom inspekcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu imali teži oblik zaraze

Četiri člana obitelji, koji su od prošlog ponedjeljka na liječenju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", dobro se oporavljaju. Predstojnik Klinike Josip Begovac izjavio je Hini kako im je bakterija salmonele pronađena samo u stolici, ali ne i u krvi, što znači da nisu imali teži oblik zaraze.

PETEROČLANA OBITELJ SE ZARAZILA SALMONELOM, DJEČAK (5) UMRO: Pojeli su jaja iz uvoza, kupljena u trgovačkom centru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HZJZ-u kažu kako u listopadu nije zabilježen povećani broj prijava salmonele s područja Bregane i Samobora, odakle dolazi zaražena obitelj.

"Kolege iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarne inspekcije proveli su izvid, uzorkovanje i anketiranje. Uzrok smrti dječaka, koji se utvrđuje obdukcijom, nije nam u ovom trenutku poznat. Prijave salmoneloza pristižu svakodnevno. Epidemiolozi koji rade na području Samobora i Bregane nemaju informacije o povećanom broju oboljelih od salmoneloze na tom području", doznaje se od Bernarda Kaića iz HZJZ-ove Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na što treba paziti kod pripreme hrane

Salmoneloza je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella. Najčešći izvor zaraze su proizvodi životinjskog podrijetla - jaja, mlijeko i meso.

Za nastanak trovanja odgovorna je pogreška ili propust u pripremi hrane - slaba termička obrada koja ne uništi bakteriju, držanje hrane na sobnoj temperaturi koja pogoduje razmnožavanju bakterija, podgrijavanje kojim se ne postiže dovoljno visoka temperatura te nehigijena prilikom baratanja namirnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi salmoneloze su proljev, visoka temperatura i grčevi u trbuhu. Bolest se razvije do 72 sata nakon infekcije, a obično traje četiri do sedam dana. Većina pacijenata oporavi se bez liječenja, no kod težih oblika potrebna je hospitalizacija jer može doći do dehidracije.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo