SUKOB U DRESDENU / 5.000 neonacista nasrnulo na policiju

Obilježavanje 64.godišnjice savezničkog bombardiranja Dresdena nije prošlo bez žestokih uličnih okršaja policije i neonacista.

15.2.2009.
8:21
VOYO logo

DRESDEN - Najmanje 5.000 neonacista okupilo se u centru Dresdena u povodu 64. godišnjice savezničkog bombardiranja tog grada, a tijekom marša žestoko su se sukobili s policijom.

Budući da su skupine ultradesničara povezanih s Nacionalnom demokratskom strankom danima najavljivale svoju "pogrebnu povorku", na ulice Dresdena izašlo je nekoliko tisuća policajaca, ali i oko šest tisuća protivnika nacizma koju su na akciju ekstremista odogovorili protuporsvjedom. Sudionici tog skupa, među kojima je bilo predstavnika crkava, političkih stranaka, sindikalista i građana, drže da ih se okupilo oko 11.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je cijelo vrijeme razdvajala skupine da bi se, na kraju, ipak sukobila s neonacistima. Po običaju, letjelo je kamenje, a broj ozlijeđenih i uhićenih još se ne zna.

"Pogrebna povorka", koja se svake godine održava u Dresdenu, tradicionalno je okupljanje njemačkih neonacista koji tako obilježavaju spomen na savezničko bombardiranje grada 1945. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saska je njemačka savezna država u kojoj je neonacistička stranka NPD najsnažnije zastupljena s osam zastupnika u regionalnom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo