ŽELE DOMINIRATI: / VW tvrdi da je moguće proizvesti cjenovno pristupačan električni automobil i spremni su krenuti u razvoj

Image
Foto: AFP, JOHANNES EISELE
9.5.2016.
15:15
AFP, JOHANNES EISELE
VOYO logo

Posebno privlačan dio ove informacije odnosi se na cijenu tog vozila, a prema izjavi prvog čovjeka tvrtke Matthiasa Müllera, ona bi bila niža od istovrsne izvedbe Golfa. Prilično optimistično djeluje i nastavak te izjave dane za vrijeme ženevskog salona automobila u ožujku, odnosno činjenica da u Volkswagenu planiraju proizvodnju električnog automobila koji bi s jednim punjenjem baterije bio u stanju prevaliti put od 500 kilometara, a za novo punjenje trošio bi samo petnaest minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurni su u Wolfsburgu da će "automobil koji će promijeniti kompletnu autoindustriju biti proizveden do 2025. godine", a oni žele biti ti koji će prvi ponudit takvo obiteljsko vozilo.

Dok pijete kavu

"Električni automobili će do kraja dekade imati domet od 500 km, a punjenje baterije trajat će koliko i pauza za kavu. Dugoročno gledano, oni će koštati manje u odnosu na one koji imaju motore s unutarnjim izgaranjem", siguran je Müller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za očekivati je da VW takav svoj model postavi na novu platformu MEB, a prvi takav trebao bi stići uskoro. Uostalom, ovaj je njemački proizvođač automobila već i obznanio plan da do 2020. godine na tržište stavi dvadeset modela koji će biti hibridi ili električna vozila.

Kako bilo, prije no što na tržište stigne nova generacija VW električnog modela stići će osvježeni e-Golf. Najave kazuju da će se to dogoditi krajem tekuće ili početkom sljedeće godine, a sa trenutačnih 190 njegov bi doseg vožnje na bateriju trebao narasti na 300 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo