UBER ĆE ZNATI JESTE LI PIJANI: / Umjetna inteligencija će na dosta lukav način zaključiti u kakvom ste stanju i možete li u auto

Image
Foto: Thinkstock / ilustracija

Novi uberov patent sugerira kako ova tvrtka radi na sustavu koji bi na temelju putnikova ponašanja zaključio da li ga se uopće smije pustiti u taksi

12.6.2018.
11:04
Thinkstock / ilustracija
VOYO logo

Uber je podnio patentni zahtijev za novi sustav umjetne inteligencije koji može detektirati kada su putnici pijani, piše Mirror.

Uspoređuje trenutačni način narudžbe s uobičajenim

Patent opisuje sustav koji detektira ponašanje putnika prije no što odluči hoće li ovaj uopće biti pušten u taksi. Kako bi to postigao, sustav prati kako normalno koristiti Uber aplikaciju, uključujući brzinu tipkanja, broj pogrešaka, kako pritiskate gumbe, te kako držite telefon. Zatim može odlučiti koristite li telefon na nepravilan način, te da li ste pijani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav zaprimi zahtjev za vožnjom od korisnika te generira predviđanje o njegovom trenutačnom stanju koristeći računalni model", navodi se u patentu. "Kako bi predvidjelo stanje korisnika, sustav uspoređuje podatke povezane s prijašnjim korisnikovim zahtjevima za vožnju s najnovijima." Sustav će isto tako uzeti u obzir i vašu lokaciju, kao i vrijeme poziva.

Image
POBJEGAO JE IZ ZLOGLASNOG BRAZILSKOG ZATVORA, A DANAS U ZAGREBU VOZI UBER: /

'Dobivam odlične ocjene od putnika'

Image
POBJEGAO JE IZ ZLOGLASNOG BRAZILSKOG ZATVORA, A DANAS U ZAGREBU VOZI UBER: /

'Dobivam odlične ocjene od putnika'

Naručivanje Ubera u ranim jutarnjim satima

Na primjer, ako naručite vožnju Uberom u području koje je prepuno barova i kafića u ranim jutarnjim satima, to sugerira veću vjerojatnost da ste pijani. Na temelju predviđanja sustava vozač onda može odlučiti da li će prihvatiti putnika ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je namjena sustava spriječiti vožnje pijanih i potencijalno nasilnih putnika, mediji upozoravaju kako bi to moglo upravo i privući neke vozače. Naime, tvrdi se kako je u prošle četiri godine bilo preko 100 slučajeva iskorištavanja i napada čiji su počinitelji bili uberovi vozači, a u većini tih slučajeva putnici su bili pijani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo