U rad puštena postaja za 'točenje' struje

Dok je cijela nacija uplakano gledala prema Južnoj Africi i nogometašima, u Portugalu je gotovo neopaženo prošla jedna velika vijest.

1.7.2010.
16:58
VOYO logo

Nissan Leaf prvo je električno vozilo na prvoj portugalskoj postaji za punjenje koja je svečano otvorena blizu Parka Nacija u Lisabonu. Kao dio otvorenja, portugalski premijer José Sócrates odvozio je i nekoliko kilometara za upravljačem.

Lisabonska postaja za punjenje prva je od 1300 redovnih postaja koje će MOBI.E, portugalski konzorcij za postaje za punjenje, izgraditi u 25 gradova diljem zemlje do ljeta 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mreža za punjenje je dio ugovora koji su u prosincu 2008. potpisali alijansa Renault-Nissan i portugalska vlada u svrhu utvrđivanja osnovnih uvjeta za provedbu programa mobilnosti s nultom emisijom štetnih plinova u Portugalu.

Nissan Leaf kreće u prodaju u prosincu u Japanu, SAD-u i na odabranim tržištima u Europi, uključujući Portugal. Do 2012. taj će se automobil prodavati širom svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena Nissan Leafa u Portugalu iznosit će 29.955,00 eura nakon 5.000,00 eura državnih poticaja. Kupci električnih vozila u Portugalu će, uz ostale olakšice, biti oslobođeni plaćanja godišnje naknade za ceste.

Nissan Leaf nudi jednake performanse i praktičnost poput standardnog hatchbaka s pet mjesta, ali bez ispušnih plinova. Njegova autonomija iznosi 160 km u gradskoj vožnji, što je po Nissanovim očekivanjima dovoljno da odgovori na potrebe mnogobrojnih vozača. Prema njihovom istraživanju, 80 posto ljudi na svijetu prosječno prijeđe manje od 100 km dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo