SOLARNE CESTE: / Francuzi grade 1000 km autoputa koji će proizvoditi energiju za 5 milijuna domaćinstava

Image

U idućih pet godina Francuska će okončati projekt koji će označiti novo doba na području izgradnje puteva, energetike i stvari kojih još uvijek nismo svjesni.

20.2.2016.
14:00
VOYO logo

Radi se o novoj tehnologiji, o kojoj se već neko vrijeme priča, ali nitko dosad se nije usudio primijeniti je u praksi. Tvrtka Colas proizvodi solarne panele koje će postavljati na francuske autoceste.

Solarne autoceste su nazvali Wattway i jedan kilometar takve autoceste može proizvesti dovoljno električne energije za napajanje naselja od oko 5000 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Iako još nije poznato gdje će se točno nalaziti unutar Francuske, iz Colasa poručuju kako će oko 1000 kilometara takvih solarnih prometnica proizvoditi dovoljno električne energije za 5 milijuna domaćinstava, što je oko 8 posto cjelokupne populacije u Francuskoj.

Prednost Wattwaya je što se montira direktno na postojeće autoceste, nema potrebe za bilo kakvim prepravkama, što smanjuje trošak ugradnje. Pritom u Colasu tvrde da njihovi 7-milimetarski paneli mogu bez problema izdržati normalan promet, pa čak i teške kamione, jer su napravljeni tako da pneumatici vozila bolje prijanjaju na takvu podlogu nego na klasični asfalt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo