SLAVLJENIČKI PODVIG: / Range Rover proslavio 45. rođendan prelaskom preko papirnatog mosta

Image
Foto: Newspress

Land Rover je prije 45 godina pokrenuo Range Rover seriju automobila. Tim potezom je pokrenuo novu kategoriju vozila - luksuzni terenac.

19.11.2015.
10:57
Newspress
VOYO logo

Papirna konstrukcija je postavljena u kineskom Suzhou, gdje je konsturiran most promjera pet metara bez korištenja ljepila, vijaka i klinova. Predvođeni poznatim britanskim umjetnikom Steveom Messamom, ekipa je tri dana slagala most u drevnom vodenom gradu Suzhou, poznatom po mostovima, zbog čega ga i zovu Venecijom Istoka. Most je napravljen od kvalitetenog papira kojeg je osigurao britanski porizvođač James Cropper PLC.

Image

Inače, kada je stigao na tržište prije 45 godina, Range Rover Classic je imao dvoje vrata i bio je prvi luksuzni SUV u ponudi. Dvije godine kasnije je pokazao svoje terenske sposobnosti prelaskom Darien Gapa, 160 kilometara surovog područja u Središnjoj Americi. Nijedno terensko vozilo to nije uspjelo prije Range Rovera. Krajem 80-ih Range Rover je postalo prvo vozilo s pogonom na sva četiri kotača u koje se počeo ugrađivati ABS anti-lock sustav kočenja, dok je 1992. godine uvedena i elektronska kontrola proklizavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je 2012. godine predstavljena Range Rover četvrte generacije, postao je prvu SUV potpuno izrađen od aluminija. Lagana alu karoserija čini Range Rovera 420 kilograma lakšim od čeličnog prethodnika, a samim time je poboljšano i iskustvo vožnje, jer sada Range Rover još lakše svladava većinu prepreka. Pritom su ugrađeni i posebno razvijeni sustavi za pomoć pri vožnji u teškim uvjetima - Terrain Response 2 i All-Terrain Progress Control.

Image

"Kina je važno tržište za Range Rover, tako da smo izabrali savršeno mjesto za proslavu 45. rođendana luksuzne SUV obitelji. Lagana konstrukcija i neprikosnovene terenske sposobnosti presudni su faktori uspješnosti ovog projekta", poručili su iz Land Rovera, dok se britanski umjetnik Steve Messam dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I prije su rađene papirnate strukture koje su mogle izdržti ljudsku težinu, no ovako nešto nitko nije pokušao. Ovom prilikom smo pomaknuli granice graditeljstva, baš kao i Range Rover. Sjajno je bilo vidjeti kakvom lakoćom je Range Rover prešao preko ovog luka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo