SEAT IBIZA CUPRA: / Zahvalan sportaš za svakodnevnu vožnju

Image
Foto: Newspress

Prva generacija Seat Ibiza Cupra modela stigla je na ceste još 1996. godine i od tada je svaka naredna generacija bila uspješnija zbog pogođenih promjena i poboljšanja.

23.11.2015.
10:15
Newspress
VOYO logo

Najveća promjena svakako je ona ispod poklopca. U Seatu su se odlučili riješiti 1,4-litarskog turbo benzinca spojenog na automatski mjenjač s dvije spojke. Nova Cupra ima 1,8-litarski TSI motor sa šestostupanjskim ručnim mjenjačem. Ovim potezom Cupra je dobila više snage, budući da novi motor proizvodi 189 KS i to pri 320 Nm, što je 70 Nm više od prethodnika.

Image
Image
Image
Image

S ovim specifikacijama Cupra je ponajbolji sportski automobil za svakodnevnu upotrebu. Vrlo je precizan, živahan i pritom štedljiv, što ga čini jednim od privlačnijih modela u svojoj mini klasi. Od nula do 100 km/h Cupra će doći za 6,7 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 235 km/h.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako s ovim modelom Seat cilja na mlađu populaciju, Španjolci su osim motora poradili i na tehnološkim dodacima. Stoga je ugrađena podrška za Apple Car Play te Android Auto aplikacije. Vlasnici pametnih telefona mogu biti online i komunicirati bez odvajanja ruku od upravljača, a očiju od ceste.

Image
Image
Image
Image

Ako ipak dođe do potrebe za tipkanjem, Cupra ima i MirrorLink tehnologiju, pomoću koje se jednostavno i sigurno ekran pametnog telefona pojavljuje i na zaslonu infotainment sustava u kabini, što svaku radnju čini lakšom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tu nije kraj tehnološkim novotarijama. Seat je razvio i DriveAppp, koja se instalira na telefon i nakon toga može prebacivati vremensku prognozu i kontakte na ekran u automobilu ili čitati nove postove na Facebooku ili Twitteru. DriveApp može poboljšati vozačke vještine, a i pamti gdje ste parkirali automobil kako ga kasnije ne bi morali tražiti po parkiralištu.

Image
Image

Ove i dodatne opcije razvijene su u suradnji sa Samsungom unutar Seat ConnectApp aplikacije, koja vas podjeća na nadolazeće sastanke, obaveze tijekom dana i druge stvari bitne poslovnim ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seat Ibiza Cupra se u prodaji očekuje početkom 2016. godine, a cijena će se kretati oko 140.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo