Savjeti za zimsku vožnju

Pravilnom pripremom automobila za zimu, ispravnom tehnikom vožnje i shvaćanjem kako je na smrznutoj cesti zaustavni put znatno dulji nego ljeti, lakše ćete pregrmjeti hladne dane.

14.12.2009.
16:14
VOYO logo

arti-200912140041006Donosimo nekoliko savjeta kako bismo vas podsjetili kako se zimi ponašati za upravljačem.

Kao prvo, provjerite stanje akumulatora u automobilu, on je najosjetljiviji na velike hladnoće. Također, provjerite i svjetla, kao i sustav grijanja. Treba provjeriti i stanje rashladne tekućine (antifriza). Preporučamo to napraviti u servisu, a mnogi uoči prave zime imaju vrlo povoljne servisne akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučamo propuhati mlaznice za pranje vjetrobranskog stakla, redovito kontrolirati razinu tekućine, te nikako u posudu nalijevati vodu, osim u dopuštenom omjeru s tekućinom za pranje.

Stavite zimske gume na vrijeme. Prednost zimske gume nad ljetnom može se osjetiti već pri vanjskoj temperaturi od 6 Celzijevih stupnjeva. Ljetne gume na hladnom gube elastičnost i lošije su od zimskih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg na vjetrobranskom staklu mora biti potpuno očišćen prije kretanja, a preporučamo isto napraviti na svim staklima. U tome će vam pomoći tvornički ugrađeni grijači, dok će klima-uređaj spriječiti zamagljivanje stakala.

Počistite snijeg s krova, zbog sebe i drugih vozača. U protivnom će kod kočenja skliznuti preko vjetrobranskog stakla, ili u vožnji padati iza automobila na cestu i one koji voze iza vas. Ne budite sebični!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad krenete napravite test kočenja na cesti (ukoliko niste sigurni) kako biste najbolje uvidjeli njeno stanje. Naravno, prije toga pogledajte u retrovizore kako se netko ne bi zaustavio u vašem prtljažniku.

Na snijegom pokrivenoj cesti izbjegavajte nagla ubrzanja, nagla kočenja, nagle promjene stupnjeva prijenosa i čudne manevre s upravljačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto toga vozite polagano, defanzivno, uvijek držite dovoljan razmak od vozila ispred kako biste se mogli na vrijeme zaustaviti. Kod kretanja kvačilo lagano otpuštajte kako se pogonski kotači ne bi zavrtjeli u prazno, dok će kod vozila s automatskim mjenjačem odabir zimskog režima rada vožnju učiniti lakšom.

Posebno budite oprezni na vijaduktima, mostovima i cestama koje su u sjeni (sjeverne strane brda, usjeci, šume...). Čak i ako je cesta u dobrom stanju i počišćena od snijega i leda, ta mjesta zimi mogu biti vrlo skliska, čak i kad su temperature oko nula stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gorju i na skijalištima preko noći može napadati toliko snijega da su i najbolje zimske gume uzalud. U toj situaciji lanci su jedini izbor. Postavljanje lanaca preporučamo isprobati kod kuće kako vas snijegom prekrivena cesta ne bi dodatno iznenadila.

Važno je reći kako se lanci postavljaju na ravnoj cesti, a ne kad ste već krenuli na uspon, dok se skidaju čim se dođe do očišćene ceste. U protivnom lanci će se brzo potrgati te će takvi, pored opasnosti da polome nešto na automobilu, smanjiti sigurnost u vožnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko vam na snijegom pokrivenoj cesti automobil počne proklizavati, nemojte panično stinuti kočnicu! Umjesto toga pritisnite kvačilo, izravnajte automobil pomoću upravljača i lagano prikočite, ukoliko je potrebno.

Defanzivna i pametna vožnja na zahtjevnoj podlozi osnovni je preduvjet i najbolje jamstvo da ćete živi i zdravi stići na odredište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike