Sarajlije dižu spomenik - Golfu!

Rijetki se ne sjećaju TAS-ove legende Golfa. Još ako je obojan u tako popularnu žutu boju, on je ostvarenje sna radničke klase Jugoslavije iz 80-tih godina prošlog stoljeća.

8.2.2010.
17:35
VOYO logo

Na ovim prostorima automobil je oduvijek bio više od pukog prijevoznog sredstva. Statusni simbol, limeni ljubimac, dodatni član obitelji. Jedan od motorizatora širokih narodnih masa u SFRJ pored Juga i Stojadina svakako je Volkswagen Golf, i to ne bilo kakav, nego žuti, TAS-ov.

Za razliku od prvospomenutih 'narodnih automobila', Golf je sa sobom donio miris zapada, jugoslavenskom vozaču pružio standard vožnje kakav je do tada bio nezamisliv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju portala pungas.com, premijer Federacije BiH, Mustafa Mujezinović, iznio je inicijativu da lokalne vlasti u Sarajevu i koncern Volkswagen pokrenu aktivnost na izgradnji spomenika Volkswagen Golfu u Sarajevu.

Prema raspoloživim informacijama, do inicijative za gradnjom spomenika je došlo prilikom posjete Sarajevu člana uprave Volkswagen koncerna, prof.dr. Wernera Neubauera, koji se tom prilikom sastao i s premijerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijamu su prisustovali i član uprave Volkswagena Herman Kreuder, te članovi Nadzornog odbora Volkswagena Sarajevo Nijaz Hastor i Nihad Imamović.

Gosti su upoznali federalnog premijera i s planovima za razvoj prateće autoindustrije u Bosni i Hercegovini, konkretno dijelova za prvu (serijsku) ugradnju u Volkswagenova vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golf, koji se proizvodio u Vogošći, automobil je koji je prirastao srcima Sarajlija. Pogotovo druga generacija, koja je dostigla status kultnog automobila. Osim što ih je prevozio u miru, Golf je odigrao i važnu ulogu u danima opsade Sarajeva. U mnogim antologijskim kadrovima, bilo na filmu, ili fotografiji, negdje je i Golf.

Nije urbana legenda, u tim teškim danima Golf diesel doslovno je vozio na ulje iz friteza iz restorana. Također je malo poznat podatak da je u sam osvit rata u tvornici u Vogošći već proizvedeno i pedesetak komada Golfa 'trojke', no i oni su, poput više stotina 'dvojki' posljednje serije, nestali kako u garaže na Palama, tako i sumnjivim transferima na tržišta susjednih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon rata tvornica je ostala vezana uz VW grupaciju, u pogonima nekadašnje Tvornice automobila Sarajevo, obnovljenima uz pomoć Volkswagena neposredno nakon okončanja rata u BiH, do konca 2008. godine se obavljala jednostavna (CKD) montaža automobila, koji su stizali gotovo kompletirani u matičnim tvornicama u Njemačkoj i Češkoj.

U Vogošći je tako na automobile postavljan tek manji broj dijelova, i to na automobile VW Golf, Passat i Škode Octavije. Priču je okončao sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, prema kojem je BiH dobila obvezu najprije smanjiti carine na proizvode iz zemalja Unije (za 50 posto), a zatim ih i potpuno ukinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je ASA Holding (novo ime za tvornicu) procijenio kako u tim novonastalim uvjetima domaća proizvodnja više nije konurentna, te je isplativije uvoziti gotova vozila. Tvornica u Vogošći je, kao što je i najavljeno, preusmjerena na proizvodnju auto dijelova.

No, tu očito nije kraj ljubavi Sarajeva i Golfa. Govoreći o predratnoj proizvodnji Golfa u Sarajevu, te načinu na koji su ga građani prihvatili, ali i o njegovom značaju tokom obrambenog rata, premijer Mujezinović iznio je gostima inicijativu, a predstavnici Volkswagena je podržali, da Federacija BiH, lokalne vlasti i koncern Volkswagena pokrenu aktivnost na izgradnji spomenika ovoj kotrljajućoj legendi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo