RX VISION: / Mazda najavila povratak legendarnog Wankel motora

Image
28.10.2015.
12:55
VOYO logo

Ponajveća gužva na ovogodišnjem sajmu automobila u Tokiju mogla bi biti ispred štanda Mazde. Naročito nakon što je Mazdin šef odjela za istraživanje i razvoj, Kiyoshi Fujiwara, danas najavio povratak rotacijskog motora, poznatijeg kao Wankel motor. Legendarni motor Mazda je izvukla iz prašine i odlučila ga ugraditi u sportski konceptni model RX Vision.

Posljednji put Wankel motor je korišten u umirovljenom RX-8 modelu, a već od kraja rujna ljubitelji ovog agregata s nestrpljenjem su očekivali vijesti iz Mazde, koja je tada najavila koncept sportskog automobila. Sada je jasno da se radi o RX Vision modelu, kojeg pogoni "nova generacija Skyactiv-R rotacionog motora". Ostale detalje o ovom motoru Mazda nije otkrila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Koncept RX Vision japanski proizvođač opisuje kao "viziju budućnosti za koju se nada da će jednog dana postati stvarnost". A riječ je o klasičnom sportskom dvosjedu sa stražnjim pogonom. Interijer se odlikuje Kodo (duša pokreta) dizajnom, sve je uređeno u minimalističkom i retro stilu. Kabina je presvučena kožom i nalikuje na sportske automobile iz nekih prošlih vremena. Svi instrumenti na komandnoj ploči su analogni, nema zaslona osjetljivih na dodir, nema LED svjetala i ostalih tehnoloških novotarija.

Image

Eksterijer je jednako atraktivan. RX Vision je poprilično blizu tlu, ima dugačku haubu, dok su na prednjem dijelu prepoznatljiva Mazdina maska i uska svjetla. Masivan spojler i skladno uklopljena okrugla stražnja svjetla podjećaju Ferrarijeve bolide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u stranu izgled, u ovoj priči najbitniji je motor koji je proslavio Mazdu još 1967. godine kada su ga ugradili u model Cosmo Sport. Od tada pa nadalje Wankel motori su tema rasprave ljubitelja automobila, neki smatraju kako ima više mana nego prednosti. Iz Mazde poručuju kako su riješili sve probleme koje su pokazival prethodne verzije ovakve verzije rotacionog motora - potrošnja goriva, emisija štetnih plinova i pouzdanost.

Image

Za one koji nisu upoznati s načinom rada i prednostima ovog motora, na kraju ovog teksta naći će video prilog upravo na tu temu. A ostali će se morati strpjeti još nekoliko dana kada ćemo saznati još detalja o Wankel motoru i RX Vision modelu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo