Prodaju radioaktivne rabljene automobile!

Automobili kontaminirani radijacijom tijekom havarije koja se zbila u ožujku ove godine u Japanu, pronalaze put do tržišta.

27.10.2011.
13:48
VOYO logo

Vozila koja su se nalazila u blizini nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, u kojoj je došlo do niza oštećenja nakon potresa i tzunamija 11. ožujka, trebala su se uništiti. No, beskrupulozni preprodavači registriraju ih pod novim tablicama i prodaju, izvještavaju japanske novine Asahi Shimbun. Zbog nemogućnosti izvoza, prodaju ih po Japanu.

Preprodavači automobila iz Japana stara su vozila obično prodavali na ruskom i južnoazijskom tržištu, izvještava Telegraph. U lipnju je ruska policija vratila pošiljku rabljenih automobila iz Japana, nakon što se otkrilo da su radioaktivni, javila je agencija Interfax. Vlasti u Južnoj Americi, Australiji i SAD-u također su pojačali inspekciju novih i rabljenih automobila iz Japana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A budući se ovih dana testiranja provode i na japanskim utovarnim dokovima, preprodavači ove potencijalno opasne automobile prodaju prije svega na domaćem tržištu.

Gotovo 700 automobila je zabranjeno za izvoz, jer je izmjerena radijacija prešla limit 0.3 mikrosiverta po satu. Ali jedan kombi koji je lažno registriran i prodan u Japanu emitirao je 110 mikrosiverta radijacije na sat. Preprodavač je znao za radijaciju i da je vozilo došlo iz grada Iwaki, koji se nalazi u zoni unutar 25 kilometara od oštećene nuklearke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103230115006 arti-201103140243006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo