OVAKO TO IZGLEDA: / Teslin video samostalne vožnje automobila otkriva budućnost u kojoj je vozač tek putnik

Image
Foto: Screenshot

Video-zapis demonstracije mogućnosti sustava koji svim novim Teslinim automobilima omogućuje vožnju bez uplitanja osobe iza upravljača objavio je proizvođač na službenom Twitter-profilu.

25.10.2016.
12:03
Screenshot
VOYO logo

Krajem prošlog tjedna na službenim stranicama tvrtke tako je napisano da će sva Teslina vozila proizvedena u tvornici – uključujući i Model 3 – imati hardware potreban za punu samostalnu vožnju i to na razini sigurnosti koja nadamašuje onu kakvu može pružiti vozač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoći će u tome osam kamera postavljenih na vozilo koja zatvaraju puni krug snimanja okoline i to do 250 metara udaljenosti, no one su tek dio opreme potrebne za samostalnu vožnju automobila pri čemu pomažu i ultrazvučni senzori i radar, a svemu navedenom ne smetaju niti vremenski nepovoljni uvjeti za vožnju (kiša, magla, prašina...) pa čak niti automobil koji se nalazi ispred. Surađujući, piše na internetskim stranicama proizvođača, taj sustav stvara sliku svijeta kakvu sam vozač ne može, a kako to sve izgleda moguće je vidjeti i u priloženom zapisu.

Osoba iza upravljača ondje je samo zbog poštivanja zakonskih regulativa, a sam automobil odrađuje kompletan posao. Prepoznaje znakove i prometne propise vozeći samostalno sve do trenutka dok, također bez pomoći vozača, ne prepozna slobodno parkirno mjesto na kojem se i zaustavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo